ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: O Ρέντσι δεσμεύεται ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις για τη διάσωση μεταναστών

Ιταλία: O Ρέντσι δεσμεύεται ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις για τη διάσωση μεταναστών

Η αποστολή των ιταλικών ένοπλων δυνάμεων και του ιταλικού λιμενικού σώματος στην Μεσόγειο (χάρη στην οποία σώθηκαν πάνω από 144.000 μετανάστες τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού) θα συνεχιστεί, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μιλώντας κατά την επέτειο του ναυαγίου στη Λαμπεντούζα, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 366 ανθρώπους και είχε προκαλέσει κατακραυγή διεθνώς.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει καλέσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει περισσότερο στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης Mare Nostrum (‘Η Θάλασσά μας’), η οποία κοστίζει στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό 9 εκατ. ευρώ τον μήνα. Μέχρι σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Ρώμης.

Η επιχείρηση Mare Nostrum «δεν θα εγκαταλειφθεί ωσότου η ΕΕ προτείνει κάτι εξίσου καλό ή καλύτερο», τόνισε ο Ρέντσι απαντώντας σε ερωτήσεις στη Φεράρα σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε απευθείας από ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η επιχείρηση άρχισε αμέσως μετά το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, το οποίο είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ και οδήγησε τον Πάπα Φραγκίσκο και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απευθύνουν εκκλήσεις να δοθεί περισσότερη προσοχή από τη διεθνή κοινότητα στο ανθρώπινο δράμα των προσφύγων.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η καταναγκαστική επιστράτευση στην Ερυθραία και η κατάλυση της έννομης τάξης στη Λιβύη συνέβαλαν ώστε χιλιάδες μετανάστες να αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στο έδαφος της Ευρώπης, συχνά με ακατάλληλα και επικίνδυνα πλεούμενα. Χιλιάδες πνίγονται προσπαθώντας να μεταναστεύσουν.

Φέτος τουλάχιστον 3.072 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τη Μεσόγειο, ένας απολογισμός που είναι ο βαρύτερος στην Ιστορία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το 2013 ο αριθμός των νεκρών σε τέτοια ναυάγια είχε ανέλθει σε 2.360, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η FRONTEX, η υπηρεσία της ΕΕ πρόκειται να ενισχύσει την αποστολή της Ιταλίας. Αλλά μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη της δεν έχουν συμβάλει χρηματικούς πόρους, πλοία ή αεροσκάφη.

Ο Ρέντσι είπε πως η FRONTEX είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι σε θέση να αναλάβει τη συνέχιση της αποστολής Mare Nostrum. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιέζουν την Ιταλία να δεσμευθεί πως θα συνεχίσει την αποστολή, παρά το γεγονός ότι αποτυγχάνει να πείσει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Ο Ρέντσι έκανε τα δηλώσεις αυτές την ημέρα που ανακοινώθηκε πως το ιταλικό ΠΝ διέσωσε άλλους 2.000 μετανάστες και πλέον μέσα σε δύο ημέρες. Κατά μέσον όρο το ιταλικό ΠΝ διασώζει 400 μετανάστες την ημέρα.

Επιζήσαντες του ναυαγίου, συγγενείς τους και άλλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Λαμπεντούζα κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για το ναυάγιο, υψώνοντας μεταξύ άλλων κι ένα πανό που έγραφε «προστατεύστε τους ανθρώπους, όχι τα σύνορα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κατέθεσε ένα στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου και μίλησε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης στη Λαμπεντούζα, αποδοκιμάστηκε έντονα από παριστάμενους. «Αυτό είναι μια φάρσα, εσείς είσαστε οι ένοχοι, εσείς είστε οι δολοφόνοι», φώναξε ένας κάτοικος του νησιού.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι απάντησε αργότερα εμμέσως στη μομφή περί πολιτικών-«δολοφόνων»: η τελετή μνήμης αυτή, είπε, «δεν είναι φάρσα αλλά καθήκον μας, πολιτικό, ηθικό και θεσμικό».

Για τη Μογκερίνι προέχουν τρεις άξονες: «να συνεχίζουν να σώζονται ζωές, είτε πρόκειται (για την επιχείρηση) Mare Nostrum είτε για την Τρίτων (της FRONTEX), να αποκτήσουμε αποτελεσματική πολιτική υποδοχής (για τους μετανάστες) και να ανοίξουμε νόμιμες οδούς» για τη μετανάστευση.

Το ζήτημα της πολιτικής για τη μετανάστευση θα συζητηθεί σε ένα ειδικό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ την 27η Νοεμβρίου στη Ρώμη, πρόσθεσε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας και επόμενη επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Διαβάστε ακόμα:

Αργεντινή: Γεννήθηκε κατσίκα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά! (pics)

Κίνα: Οδηγός παρέσυρε και πάτησε ηλικιωμένο ποδηλάτη! (vid)

Βέλγιο: Μετανάστης αυτοπυρπολήθηκε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας (pics)

Έμπολα Λιβερία: Ο «νεκρός» στο δρόμο για μέρες ήταν τελικά… ζωντανός! (vid)

Δραματική έκκληση του πατέρα Βρετανού ομήρου στους τζιχαντιστές (vid)

Εξωγήινα «αυγά» ξεβράστηκαν σε παραλία του Σίδνεϊ! (vid+pics)

Τραγωδία στην Ινδία: Δεκάδες άτομα ποδοπατήθηκαν σε πανηγύρι! (vid)