ΚΟΣΜΟΣ

Εκκλήσεις να σταματήσει η σφαγή στην Υεμένη

Εκκλήσεις να σταματήσει η σφαγή στην Υεμένη
Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους...

Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Υεμένη από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει τη σφαγή».

Οι πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μαζί με υποστηρικτές του καθεστώτος με πολιτικά άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, σκοτώνοντας 12 από αυτούς και τραυματίζοντας σχεδόν 230, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία της Αλλαγής, όπου έχουν στήσει καταυλισμούς από τις 21 Φεβρουαρίου, προς την έδρα της προεδρίας της κυβέρνησης. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους όταν έφτασαν σε απόσταση 200 μέτρων από κτήριο που βρίσκεται δίπλα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν «να επιτεθούν στην έδρα του ραδιοφωνικού σταθμού και της κυβέρνησης» και υποστηρίζει ότι ένοπλοι από την αντιπολίτευση άνοιξαν πυρ.

Παράλληλα στην πόλη Μπάιντα, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σαναά, τρεις αντικαθεστωτικοί που έσκιζαν αφίσες με τη φωτογραφία του προέδρου Σάλεχ σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στη στέγη της έδρας του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και την αντιπολίτευση.

Νεκροί διαδηλωτές από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών υπάρχουν επίσης στις πόλεις Τάιζ, στη Χοντέιντα και στη Ντάμαρ.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ζήτησε «από τις χώρες του Κόλπου, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τους φίλου μας στην Ευρώπη και στην Αμερική να επέμβουν για να σταματήσουν οι σφαγές που γίνονται από τις δυνάμεις του Σάλεχ με θύματα ειρηνικούς διαδηλωτές στη Σαναά, την Τάιζ και την Χοντέιντα».