ΚΟΣΜΟΣ

«Αχρείαστη η ευθανασία του σκύλου», λέει ο πλέον ειδικός

«Αχρείαστη η ευθανασία του σκύλου», λέει ο πλέον ειδικός

Ιδιαίτερη αξία έχει η άποψη του Ερίκ Λαρουά, συγγραφέα της μοναδικής μέχρι τώρα μελέτης που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα σχετικά με τις επιπτώσεις του Έμπολα στους σκύλους, σε ότι έχει να κάνει με την θανάτωση του Εξκάλιμπερ, του κατοικίδιου της Ισπανίδας νοσοκόμας που προσβλήθηκε από τον ιό.

Ο Ερίκ Λερουά, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ιατρικών Ερευνών της Φρανσβίλ, στην Γκαμπόν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο σκύλος δεν έπρεπε να θυσιαστεί.

«Η ευθανασία του σκύλου δεν ήταν χρήσιμη, από τη στιγμή που οι γιατροί δεν ήξεραν αν το ζώο είχε προσβληθεί από τον ιό. Όπως και με τους ανθρώπους, έτσι και με το σκυλί, θα ήταν αρκετό να τον βάλουν στην απομόνωση και να τον παρακολουθούν. Σε επιστημονικό και ιατρικό επίπεδο, η ευθανασία είναι λυπηρή για πολλούς λόγους. Ο σκύλος είναι ένα ζώο που ζει μαζί με τους ανθρώπους και εκ του γεγονότος αυτού σίγουρα εκτίθεται στον ιό. Αγνοούμε αν μπορεί να μολυνθεί και αν μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λαρουά.

Η περίπτωση του Εξκάλιμπερ ήταν επομένως μια «μοναδική» ευκαιρία για τη μελέτη του ιού στα ζώα. Κατά τον Λερουά, από την παρακολούθηση του σκύλου και τις εξετάσεις στις οποίες θα τον υπέβαλαν θα μπορούσαν να εξαχθούν «ορισμένες σημαντικές πληροφορίες» για τον Έμπολα.

Ο Ερίκ Λερουά έχει γράψει τη μοναδική μελέτη για το θέμα αυτή, αναλύοντας εκ των υστέρων μια επιδημία του Έμπολα (2001-2) στην Γκαμπόν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 2005 στην εξειδικευμένη επιστημονική επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases και υποστηρίζει ότι οι σκύλοι μολύνονται από τον Έμπολα αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση όπου άνθρωπος να κόλλησε τον Έμπολα από το ζώο του.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Ύποπτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού στα Σκόπια