ΚΟΣΜΟΣ

«O σεισμός ήταν δυνατός αλλά η Ισπανία είναι πιο δυνατή»

«O σεισμός ήταν δυνατός αλλά η Ισπανία είναι πιο δυνατή»
Στην ύπαιθρό διανυκτέρευσαν για δεύτερη ημέρα χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Λόρκα στην Ισπανία που «χτυπήθηκε» την Τετάρτη το βράδυ από τον...

Στην ύπαιθρό διανυκτέρευσαν για δεύτερη ημέρα χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Λόρκα στην Ισπανία που «χτυπήθηκε» την Τετάρτη το βράδυ από τον εγκέλαδο με αποτέλεσμα 9 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 300 περίπου να τραυματιστούν.


Συγκεκριμένα σχεδόν 6.000 άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πέντε πρόχειρα καταλύματα που στήθηκαν στην πόλη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πολλοί προτίμησαν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο από το φόβο νέας σεισμικής δόνησης. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι μετανάστες που δεν έχουν συγγενείς στην πόλη για να φιλοξενηθούν.


Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες, ενώ ήδη φτάνει βοήθεια από ολόκληρη την Ισπανία Αγροτικοί συνεταιρισμοί στέλνουν τρόφιμα, ενώ στην πόλη έχουν μεταβεί εθελοντές αρχιτέκτονες και μηχανικοί για να εκτιμήσουν τις ζημιές. Χθες ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ταχεία ανοικοδόμηση της πόλης των 100.000 κατοίκων, όπου το 80% των κτιρίων εκτιμάται ότι έχει υποστεί ζημίες. «O σεισμός ήταν δυνατός αλλά η Ισπανία είναι πιο δυνατή», είπε ο Ζαπατέρο, επισκεπτόμενος την περιοχή.


Σήμερα η Λόρκα επιστρέφει σιγά σιγά στους φυσιολογικούς της ρυθμούς με τους στρατιώτες και τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τα συντρίμμια από τους δρόμους και την επαναλειτουργία κάποιων καταστημάτων.


Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, καθώς και ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε και η σύζυγός του θα παραστούν σήμερα στις κηδείες των θυμάτων.