ΚΟΣΜΟΣ

Νίκολιτς: Το επεισόδιο στο Σερβία - Αλβανία είχε στόχο την αποσταθεροποίηση

Νίκολιτς: Το επεισόδιο στο Σερβία - Αλβανία είχε στόχο την αποσταθεροποίηση

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς καταδίκασε οξύτατα το χθεσινό επεισόδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Σερβίας και Αλβανίας και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφάλειας, το υπουργείο Εσωτερικών και τις τελωνειακές αρχές «να εκλάβουν το γεγονός ως τελευταία προειδοποίηση « επειδή επόμενο τέτοιο συμβάν» μπορεί να έχει ανθρώπινα θύματα».

«Προφανείς προθέσεις εκείνων που οργάνωσαν και έκαναν πράξη το σχέδιο με το ελικόπτερο, το οποίο έφερε σημαία της Μεγάλης Αλβανίας είναι να προκαλέσουν αναταραχές στη Σερβία και να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

«Οι αθλητικοί αγώνες δεν είναι μέρος για προώθηση προκλητικών πολιτικών μηνυμάτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για προώθηση της αδίστακτης και ανεκπλήρωτης ιδέας περί μεγάλης Αλβανίας, για την οποία ήταν αναμενόμενο να υπάρξει οξύτατη αντίδραση στο γήπεδο και ολόκληρη τη χώρα», υπογράμμισε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Η Σερβία έκανε τα πάντα για να αφήσει το παρελθόν πίσω και να αναπτύξει φιλικές σχέσεις και η επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη Σερβία αναμένεται ως ένδειξη δημιουργίας εξαιρετικών σχέσεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της Προεδρίας της Σερβίας.

«Μετά την επίθεση στην εδραίωση φιλίας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, είναι φανερό ότι η Αλβανία θα χρειαστεί δεκαετίες, αν όχι αιώνες να γίνει φυσιολογική χώρα, χωρίς μίσος προς τους Σέρβους», εκτίμησε ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος τόνισε ότι αναμένει τη χθεσινή ανόητη ενέργεια να καταδικάσουν οξύτατα η κρατική ηγεσία και η κοινή γνώμη στην Αλβανία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας πρόσθεσε ότι «έλειπε μόνον εκρηκτικός μηχανισμός από το ελικόπτερο, για να δημιουργηθεί η εντύπωση για διασύνδεση με το νούμερο ένα τρομοκράτη στον κόσμο» και ανέφερε ως ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι «εξτρεμιστές γράφουν συνθήματα μίσους στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι και ότι εκατοντάδες Αλβανοί από το Κόσοβο συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες στο Ιράκ και στη Συρία».

Διαβάστε επίσης:

«Το Σερβία-Αλβανία ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι»

Euro 2016: Ο εθνικισμός σκότωσε το ποδόσφαιρο–Άγριες εικόνες στο Σερβία-Αλβανία

Σερβία: «Ξεδιάντροπη πρόκληση των Αλβανών»