ΚΟΣΜΟΣ

H ΕΕ θα ζητήσει από τη Ρωσία να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της Ουκρανίας

H ΕΕ θα ζητήσει από τη Ρωσία να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια της συνόδου τους σήμερα και αύριο (23-24/10) θα ζητήσουν από τη Ρωσία να κάνει περισσότερα για να σταθεροποιήσει την Ουκρανία, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της ανακοίνωσής τους το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, όμως οι διπλωμάτες δεν αναμένουν να υπάρξει αλλαγή στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα στο άμεσο μέλλον.

Η έκκληση των ηγετών των 28 κρατών μελών της ΕΕ γίνεται λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα και να συμβάλει στην πολιτική σταθεροποίηση και την οικονομική της ανάκαμψη», αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τις ρωσικές αρχές να «ασκήσουν την επιρροή τους» για να διασφαλίσουν ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία θα τηρήσουν την εκεχειρία, την οποία υπέγραψαν με το Κίεβο στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επισημάνουν ότι το καθεστώς των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την υποστήριξή της στους αυτονομιστές συνδέεται στενά με τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία.

Πάντως ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι ηγέτες δεν θα συζητήσουν την άρση κάποιων κυρώσεων ή την επιβολή νέων στη διάρκεια της συνόδου τους.

Την επόμενη εβδομάδα οι ευρωπαίοι πρεσβευτές πρόκειται να εξετάσουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ εναντίον της Ρωσίας τον Ιούλιο, όμως και πάλι δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια χαλάρωση.