ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος μέχρι τη δίκη ο Στρος Καν

Ελεύθερος μέχρι τη δίκη ο Στρος Καν
Θετική η απόφαση του δικαστή - Αύριο η αποφυλάκιση

Θετική ήταν η απόφαση του δικαστή Μάικλ Όμπους σχετικά με το αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους, που είχε καταθέσει ο Ντομινίκ Στρος Καν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν υποχρεούται με την καταβολή χρηματικής εγγύησης ενός εκατομμυρίου δολαρίων, έναντι του συνολικού ποσού εγγύησης 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, θα φρουρείται επί 24ωρου βάσεως από οπλισμένο αστυνομικό και θα φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού. Τέλος, υποχρεούται σε κατ' οίκον παραμονή στο διαμέρισμα της κόρης του, ενώ τα έξοδα του οπλισμένου φρουρού βαρύνουν τον κατηγορούμενο.

Επίσης, το σώμα των 16 ενόρκων αποφάσισε να παραπεμφθεί σε δίκη για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, σχετικά με τη σεξουαλική επίθεση στην καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel. Ο παραιτηθείς Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ παραπέμπεται για επτά αδικήματα, μεταξύ των οποίων για απόπειρα βιασμού και δύο πράξεις σεξουαλικής επίθεσης.

Ο Στρος Καν θα αποφυλακιστεί αύριο, Παρασκευή, ενώ η επόμενη ακρόαση ορίστηκε για τις 6 Ιουνίου.

Η πρόταση των δικηγόρων του Στρος Καν

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν προτείνει στο δικαστήριο, ο τέως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να καταβάλει εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων και να τεθεί υπό 24ώρου βάσεως επιτήρηση, εγκατεστημένος στο διαμέρισμα της κόρης του, η οποία σπουδάζει στη Νέα Υόρκη. Επίσης, να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού.

Η κατηγορούσα αρχή αντιτάχθηκε στο αίτημα αποφυλάκισης του Στρος Καν, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του στο εξωτερικό. "Το αίτημά του δεν έχει νόημα", υποστήριξε η καταγγέλλουσα αρχή, συμπληρώνοντας ότι όποιο ποσό εγγύησης κι αν του επιβληθεί, θα είναι ανεπαρκές.

Οι δικηγόροι του Στρος Καν υποστήριξαν ότι η αρνητική στάση των εισαγγελικών αρχών στην αποφυλάκιση υπό όρους είναι άδικη και ασύμβατη με το νόμο.

Στο πλευρό του η σύζυγος και η κόρη του

Ο Ντομινίκ Στρος Καν έφτασε στο δικαστήριο με χειροπέδες και σύμφωνα με πληροφορίες φορούσε στολή κρατούμενου. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν κατακλύσει τόσο την αίθουσα όσο και το δρόμο έξω από το δικαστικό μέγαρο. Πάντως, αυτή τη φορά υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση από τις αρχές και τα αμερικανικά ΜΜΕ, κατά την είσοδο του 62χρονου Γάλλου στο δικαστήριο, καθώς ήταν εμφανής η προσπάθεια να προστατευθεί, έστω και αργά, το πρόσωπο του κατηγορουμένου.

Στο ακροατήριο παρευρέθηκε και η σύζυγος του Στρος Καν, Αν Σινκλέρ, όπου έφτασε το απόγευμα στο δικαστήριο μαζί με μία από τις κόρες του τέως επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι δύο γυναίκες ήταν ιδιαίτερα συγκινημένες και κρατούσαν η μία το χέρι της άλλης. Την ώρα που ο Στρος Καν εισήλθε στη δικαστική αίθουσα, είδε τη σύζυγό του να κάθεται στην πρώτη σειρά και της χαμογέλασε.

Διαβάστε επίσης:

Στη δικαστική αίθουσα ξανά ο Στρος Καν