ΚΟΣΜΟΣ

«Τεστ αντοχής» σε 143 πυρηνικούς αντιδραστήρες

«Τεστ αντοχής» σε 143 πυρηνικούς αντιδραστήρες
Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπηρεσίες πυρηνικής ενέργειας των χωρών της Ε.Ε. συμφώνησαν για τις λεπτομέρειες στους ελέγχους ασφαλείας των 143..

Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπηρεσίες πυρηνικής ενέργειας των χωρών της Ε.Ε. συμφώνησαν για τις λεπτομέρειες στους ελέγχους ασφαλείας των 143 πυρηνικών αντιδραστήρων της, στο πλαίσιο προσπαθειών αποτροπής πυρηνικού δυστυχήματος ανάλογου με αυτό της Φουκουσίμα.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον Μάρτιο να υποβάλουν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας σε ένα «τεστ αντοχής». Ωστόσο από τότε οι ειδικοί των εθνικών υπηρεσιών ατομικής ενέργειας συζητούν τις λεπτομέρειες.

Πολλοί από τους 143 αντιδραστήρες της Ε.Ε. είναι ηλικίας 30 ετών και πάνω.

Ο Γκύντερ Ετινγκερ, o επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, ήθελε οι έλεγχοι αυτοί να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διευρυμένοι και να περιλαμβάνουν ακόμα και την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων. Άλλες υπηρεσίες, όμως, όπως αυτή της Γαλλίας, επέμειναν πως κάτι τέτοιο πρέπει να το χειριστούν αποκλειστικά οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με την Αυστρία να είναι η τελευταία χώρα που ενέκρινε το κείμενο, λεπτομέρειες του οποίου δεν έγιναν γνωστές, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.