ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων ζητούν οι Πράσινοι

Γερμανία: Το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων ζητούν οι Πράσινοι
Τη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων ηλικίας 30 ετών και άνω, που παρέχουν περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το...

Τη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων ηλικίας 30 ετών και άνω, που παρέχουν περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το οριστικό κλείσιμο και των 58 πυρηνικών μονάδων ύστερα από 20 έτη, έθεσαν ως προϋπόθεση οι Πράσινοι στη Γαλλία για τον σχηματισμό συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές, την ώρα που από δημοσκόπηση προκύπτει ότι η πλειοψηφία των εκλογέων δεν θέλει η χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Από δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop προέκυψε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των πολιτών θέλουν μέσα στα 25-30 ερχόμενα έτη η Γαλλία να απεξαρτηθεί απ την πυρηνική τεχνολογία στον τομέα της ενέργειας.

Μόνον 22% των πολιτών θέλει να γίνουν νέες πυρηνικές μονάδες, ποσοστό 15% θέλει η απεξάρτηση απ την πυρηνική τεχνολογία στην ενέργεια να είναι γρήγορη και 62% αυτή να γίνει σταδιακά.

Σύμφωνα με άλλο εύρημα της ίδιας δημοσκόπησης, ποσοστό 86% Πρασίνων και Σοσιαλιστών εκλογέων θέλει να κλείνουν πυρηνικές μονάδες, όπως άλλωστε επιθυμεί ένα ποσοστό 63% εκλογέων της κυβερνώσας «Ένωσης Λαϊκού Κινήματος».

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, αντίθετος με τη διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων, έδωσε εντολή να γίνει μελέτη για το κόστος της λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων των τομέων έρευνας-ανάπτυξης, της αποθήκευσης καυσίμων-αποβλήτων και, τέλος, των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας.

Με την προοπτική των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Απριλίου, η εκλογική στήριξη των Πρασίνων, που έλαβαν το 3% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών του 2007, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στους Σοσιαλιστές, που θα επιδιώξουν τον Απρίλιο του '12 να τερματίσουν την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί και σε δεύτερο χρόνο να σχηματίσουν τη δική τους κυβέρνηση.