ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνιας διέκοψε την απεργία πείνας

Ο Κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνιας διέκοψε την απεργία πείνας
Μετά από μία εβδομάδα, ο κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνιας...

Μετά από μία εβδομάδα, ο κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνιας τερμάτισε την Παρασκευή την απεργία πείνας που πραγματοποιούσε, καθώς άλλοι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι απέφυγαν να συμμετάσχουν στην κίνησή του, δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, η υγεία των οποίων είναι άσχημη, μου είπαν ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας», εξήγησε ο αντιφρονών από την κατοικία του στη Σάντα Κλάρα.

Ο Φαρίνιας είχε αρχίσει απεργία πείνας στις 3 Ιουνίου απαιτώντας να διεξαχθεί έρευνα για να εντοπιστούν εκείνοι που «δολοφόνησαν», όπως είπε, στις αρχές Μαΐου, τον αντιφρονούντα Χουάν Σότο.

Ο 46χρονος Σότο, η υγεία του οποίου ήταν κλονισμένη, πέθανε στις 8η Μαΐου σε νοσοκομείο στη Σάντα Κλάρα, τρεις ημέρες αφότου είχε συλληφθεί από την αστυνομία για «δημόσιο σκάνδαλο». Σύμφωνα με τους κουβανούς αντικαθεστωτικούς, κατά τη διάρκεια της κράτησής του ξυλοκοπήθηκε. Αντίθετα, η εφημερίδα Γκράνμα έγραψε ότι ο γιατρός που έκανε τη νεκροψία στη σορό του Σότο είπε πως πέθανε από οξεία παγκρεατίτιδα, ενώ φιλοξένησε δηλώσεις εκπροσώπων των αρχών και μαρτύρων που διέψευδαν ότι ο αντιφρονών υπέστη ξυλοδαρμό.

Την περασμένη χρονιά, ο Φαρίνιας πραγματοποίησε απεργία πείνας για 135 ημέρες, κίνηση που συνέβαλε η κυβέρνηση να αποφασίσει να προχωρήσει στην αποφυλάκιση 52 κρατουμένων αντιφρονούντων.

Το 2010 ο Φαρίνιας, που είναι δημοσιογράφος, είχε τιμηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάρωφ.