ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοδύναμο το κόμμα του Ερντογάν στις αυριανές εκλογές

Αυτοδύναμο το κόμμα του Ερντογάν στις αυριανές εκλογές
Μουδιασμένο είναι το επιτελείο του Ερντογάν από τη τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας...

Μουδιασμένο είναι το επιτελείο του Ερντογάν από τη τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας ( Kontra) παρότι αναδεικνύει αυτοδύναμο το κόμμα του κ. Ερντογάν ( Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) με ποσοστό 46,5%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας δεν κατορθώνει να εκλέξει 367 βουλευτές που θα παρέχει την άνεση στο Τούρκο πρωθυπουργό να αλλάξει το Σύνταγμα χωρίς δημοψήφισμα.

Ακολουθεί το Ρεμπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 26,8% , το ακροδεξιό κόμμα με 10,8% και το ανεξάρτητο κόμμα που στηρίζει το φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 6,7%.

Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο μήνα το κόμμα του κ. Ερντογάν κατέγραφε μεγάλα ποσοστά και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν εκλογική νίκη με ποσοστό της τάξης του 52%.

Αυτό το ποσοστό έφερε αναταραχή στους κεμαλιστές στρατιωτικούς οι οποίοι έκαναν τα πάντα προκειμένου να το μειώσουν .

Ο λόγος ήταν ότι ο Ερντογάν θα εξέλεγε παραπάνω από 367 βουλευτές και θα μπορούσε άνετα χωρίς να χρειάζεται δημοψήφισμα να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος κάτι το οποίο δεν τον επιθυμούσαν οι στρατιωτικοί με κανέναν τρόπο .

Εξαπέλυσαν προπαγάνδα εναντίον του, χρησιμοποιώντας το δικό τους άνθρωπο που δεν είναι άλλος από τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μαπτσελί ο οποίος διέσπειρε φήμες ότι: « Ο Ερντογάν συνεργάζεται με το Κουρδικό κόμμα σχετικά με την αποφυλάκιση του Οτσαλάν».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός φανερά εκνευρισμένος απάντησε : «Αν ήμασταν στην κυβέρνηση όταν ο παράνομος ηγέτης του PKK συνελήφθη το 1999, θα τον είχαμε κρεμάσει, ή θα φεύγαμε από την κυβέρνηση συνασπισμού».

Όλα δείχνουν ότι το κόμμα του Ερντογάν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, αλλά όχι με τη πλειοψηφία των 367 βουλευτών που είχε θέσει ως στόχο το επιτελείο του κόμματος του.

Η δημοσκόπηση αναφέρει ότι με 330 βουλευτές ο Ερντογάν μπορεί να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά θα χρειασθεί στη συνέχεια την λαϊκή έγκριση μέσω δημοψηφίσματος.

Το Κουρδικό Κόμμα αναμένεται να εκλέξει περισσότερους από 25 βουλευτές.

Τη φθορά του κόμματος του Ερντογάν δεν την εισπράττει ούτε το Ρεμπουμπλικανικό κόμμα, αλλά ούτε και οι εθνικιστές οι οποίοι μπορεί να ξεπεράσουν το όριο του 10%.

Τελικά η κάλπη είναι αυτή που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τους δημοσκόπους.

Πηγή: Newscode.gr