ΚΟΣΜΟΣ

Θριάμβευσε ο Ερντογάν-Εξασφάλισε αυτοδυναμία

Θριάμβευσε ο Ερντογάν-Εξασφάλισε αυτοδυναμία
Σαρωτική νίκη του Τούρκου πρωθυπουργού-Κέρδισε αυτοδυναμία-Έχασε το στοίχημα τα 2/3 των εδρών

Σαρωτική νίκη πετυχαίνει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξασφαλίζει την αυτοδυναμία και τρίτη θητεία.

Το κόμμα του τούρκου πρωθυπουργού κερδίζει το 50 % των ψήφων με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, αλλά φαίνεται πως δεν θα καταφέρει να κερδίσει τις απαιτούμενες 330 έδρες προκειμένου να προχωρήσει στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει το 25,9% και το κόμμα Εθνικής Δράσης το 13% , με βάση το CNN Turk.

Έχουν βαρύνουσα σημασία τα ποσοστά των κομμάτων ιδιαίτερα σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη. Σημειώνεται ότι οι 142 από τος συνολικά 550 βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης εκλέγονται στους τρεις αυτούς νομούς.

Σε εκλογικό τμήμα του Καντικόι (Χαλκηδόνα), άσκησε o Πατριάρχης Βαρθολομαίος το εκλογικό του δικαίωμα.

Ποιος είναι ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πιστώνεται τα θεαματικά αποτελέσματα της οικονομίας και την κόντρα του με το βαθύ κράτος των στρατιωτικών.
Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι είναι απολυταρχικός και θέλει να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό για να καταλάβει στη συνέχεια ο ίδιος τον ανώτατο θώκο εξουσίας. Ο Ερντογάν γεννήθηκε το 1954. Διετέλεσε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.
Το ΑΚΡ κέρδισε στις εκλογές του 2002, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να γίνει άμεσα πρωθυπουργός, λόγω κωλύματος εκλογιμότητας.
Πρωθυπουργός ορίστηκε αρχικά ο στενός του συνεργάτης Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Ερντογάν έγινε ο 57ος πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003.
Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2007, το κόμμα του Ερντογάν επικράτησε με το 46% των ψήφων, οπότε ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Η «καυτή» ατζέντα της νέας κυβέρνησης
Σοβαρά επεισόδια στην Τουρκία