ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η «καυτή» ατζέντα της νέας κυβέρνησης

Τουρκία: Η «καυτή» ατζέντα της νέας κυβέρνησης
Δύσκολη η ατζέντα των θεμάτων, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα τουρκική κυβέρνηση ενώ στην εξωτερική πολιτική οι σχέσεις της με την Ελλάδα...

Δύσκολη η ατζέντα των θεμάτων, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα τουρκική κυβέρνηση ενώ στην εξωτερική πολιτική οι σχέσεις της με την Ελλάδα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις.

Σημαντική είναι η υπόθεση του νέου συντάγματος και η διευθέτηση μιας σειράς θεμάτων όπως η μαντίλα, το εκπαιδευτικό σύστημα και το προεδρικό σύστημα, υπέρ του οποίου τάσσεται ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Δεύτερο «καυτό» θέμα είναι το κουρδικό, καθώς πιθανή ενίσχυση του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, θα εντείνει την πίεση για αντιμετώπισή του.

Ζήτημα, που ενδεχομένως να προκαλέσει ένταση είναι και η υπόθεση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Είχε εκλεγεί στις 22 Αυγούστου 2007 για επταετή θητεία, όμως στη συνέχεια αναθεωρήθηκε το σύνταγμα, που πλέον προβλέπει πενταετή θητεία για πρόεδρο, ο οποίος θα εκλέγεται με τη λαϊκή ψήφο και όχι από την εθνοσυνέλευση.

Οι απόψεις του πολιτικού και του νομικού κόσμου στην Τουρκία διίστανται ως προς το αν η θητεία του Γκιουλ ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2012 ή το 2014.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της νέας τουρκικής κυβέρνησης βρίσκονται επίσης η οικονομία, η εισαγγελική έρευνα για τους πραξικοπηματίες του 1980 και η κατασκευή πυρηνικών σταθμών.

Στην εξωτερική πολιτική, τα πρώτα θέματα έχουν ελληνοτουρκικό «χρώμα.»

Εντός του Ιουνίου αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η τακτική ετήσια κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς, διαδικασία που μπορεί να καθυστερήσει λόγω των εκλογών στη γείτονα.

Δεύτερο είναι το Κυπριακό, αφού στις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η τριμερής συνάντηση παρουσία του Γ.Γ του ΟΗΕ.