ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτο θέμα και σήμερα στα διεθνή μέσα η Ελλάδα

Πρώτο θέμα και σήμερα στα διεθνή μέσα η Ελλάδα
Oι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθούνται και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με την αναγγελία του ανασχηματισμού του Γιώργου Παπανδρέου να..

Oι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθούνται και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με την αναγγελία του ανασχηματισμού του Γιώργου Παπανδρέου να βρίσκεται ψηλά στις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων δικτύων.

Το BBC στο κεντρικό του θέμα αναφέρει ότι «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει υποστήριξη για την προώθηση των νέων μέτρων λιτότητας, ενώ αναφέρεται και στις χθεσινές συγκρούσεις στην Αθήνα.

Το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημα του τονίζει ότι «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σχηματίσει σήμερα νέα κυβέρνηση», παραθέτοντας τα βασικά σημεία του χθεσινού διαγγέλματός του. Παράλληλα, υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ για όλες τις πολιτικές εξελίξεις, όπως και η ένταση στην Αθήνα εξαιτίας του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Στην κατακόρυφη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για ανασχηματισμό αναφέρεται το Bloomberg.

Ως ένα «ριψοκίνδυνο τέχνασμα» χαρακτηρίζει Washington Post την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θεωρώντας ότι έγινε να ασκήσει πίεση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να υπερψηφίσουν τα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το «πολιτικό δράμα» που παίζεται στην Ελλάδα, μεγαλώνει τους φόβους ότι μπορεί να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Στον ανασχηματισμό αναφέρεται και το Sky News. «Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έρχεται με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, όπου μασκοφόροι διαδηλωτές γκρέμιζαν τους τοίχους, πετώντας τούβλα, μπουκάλια και έπιπλα».

«Η Ευρώπη προειδοποιεί για οικονομικό χάος σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ η αστυνομία μάχεται με τους διαδηλωτές στην Αθήνα και οι μετοχές πέφτουν εξαιτίας των φόβων για χρεοκοπία» , είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

«Ο διχασμός βαθαίνει την ελληνική κρίση χρέους. Οι συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού απέτυχαν με τη βία να ξεσπά στην Αθήνα», είναι ο τίτλος στη Financial Times. H βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι «δεν υπήρξε οριστική συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αν και τα δύο κόμματα δείχνουν να υποστηρίζουν τη συμμετοχή τεχνοκρατών».