ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για το πρόβλημα με τους πρόσφυγες

Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για το πρόβλημα με τους πρόσφυγες
Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη χρειάζεται πόρους ύψους 500 εκ. ευρώ για τη βιώσιμη επίλυση του προβλήματος όλων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, οι οποίοι 16 χρόνια..

Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη χρειάζεται πόρους ύψους 500 εκ. ευρώ για τη βιώσιμη επίλυση του προβλήματος όλων των προσφύγων και των εκτοπισμένων, οι οποίοι 16 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου περιμένουν την επιστροφή στις προπολεμικές εστίες τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Προσφύγων της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός Σαφέτ Χαλίλοβιτς υπενθύμισε ότι στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του ο μισός πληθυσμός και εκτιμάται ότι 2.200.000 άνθρωποι είχαν καθεστώς πρόσφυγα ή εκτοπισμένου.

Επίσης, περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό και τουλάχιστον 500.000 βρίσκονται και σήμερα εκεί, χωρίς πρόθεση να επιστρέψουν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη βρίσκονται σήμερα 113.000 εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα, τα οποία δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους, επειδή οι κατοικίες τους έχουν καταστραφεί.