ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αυστραλιανός Τύπος για την Ελλάδα

Ο Αυστραλιανός Τύπος για την Ελλάδα
Στην ελληνική κρίση αναφέρεται με εκτενή δημοσιεύματα ο αυστραλιανός Τύπος. «Όπως στο παρελθόν η κλασσική Ελλάδα επέδρασε καθοριστικά στον σύγχρονο...

Στην ελληνική κρίση αναφέρεται με εκτενή δημοσιεύματα ο αυστραλιανός Τύπος. «Όπως στο παρελθόν η κλασσική Ελλάδα επέδρασε καθοριστικά στον σύγχρονο πολιτισμό, έτσι και στις μέρες μας επηρεάζει άλλες χώρες αλλά κατά τρόπο κάθε άλλο παρά ένδοξο» σημειώνει στο δισέλιδο άρθρο της η εφημερίδα «The Sydney Morning Herald». Επισημαίνεται ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας «είτε θα συνδράμει στην εμβάθυνση της ΕΕ είτε στη διάλυσή της», όπως τονίζει ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ κ. Βαρουφάκης.

Επιπλέον, η αρθρογράφος διαπιστώνει ότι η ουσία του προβλήματος βρίσκεται, αφενός στο ότι «μια μικρή χώρα παραποίησε τα λογιστικά βιβλία της, για να καλύψει ότι δαπανούσε περισσότερα απ’ όσα κέρδιζε» και αφετέρου στο ότι με την ένταξή της στο κλαμπ των ισχυρότερων οικονομικά κρατών, στην ευρωζώνη, «ένιωσε και ίδια οικονομικά εύρωστη προχωρώντας σε αλόγιστη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, αυξάνοντας τους μισθούς δυσανάλογα προς την παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα να καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστική», σύμφωνα με οικονομικό στέλεχος κορυφαίας ιταλικής τράπεζας.

Η δημοσιογράφος της «Sydney Morning Herald» τονίζει ότι «εάν η χώρα δε λάβει το επόμενο πακέτο οικονομικής στήριξης, θα χρεοκοπήσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, εκτός εάν ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου κατορθώσει να κερδίσει τη συναίνεση, ώστε να εφαρμόσει τα νέα μέτρα λιτότητας, τη στιγμή όμως που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες να πείσει ακόμα και τα μέλη του κόμματός του».

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «The Australian» αναφέρεται ότι «ο λόγος του κινήματος των Αγανακτισμένων, όπως αυτοαποκαλούνται οι Έλληνες διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος, χαρακτηρίζεται από ασυναρτησία και παιδικότητα, πόρρω απέχει από το να αποτελεί κίνημα άξιο λόγου και πραγματικής υπόστασης, ενώ αποτελεί την αποπροσανατολισμένη, μπερδεμένη και από-πολιτικοποιημένη απάντηση στην ελληνική κρίση χρέους». Ταυτόχρονα, περιγράφεται η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «ενός παιδιού θυμωμένου με τους γονείς του, το οποίο απλώς χειροτερεύει την κατάσταση με τις αντιδράσεις του».


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ρεπορτάζ της εκπομπής «Lateline» του δικτύου ABC προβλέποντας ότι «η λύση της χρεοκοπίας θα είναι καταστροφική αυξάνοντας την ανεργία τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια και επιφέροντας εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις», ενώ επισημαίνεται ότι «μάλλον υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις διεκδικήσεις των Ελλήνων διαδηλωτών και στο ποιες θα είναι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, εάν τελικά δεν εφαρμοστούν τα προγραμματισμένα μέτρα».

Το ABC σε άλλη είδησή του σημειώνει πως λόγω της ελληνικής κρίσης και της αβεβαιότητας, το δολάριο Αυστραλίας έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο του επίπεδο για τους τελευταίους δυο μήνες ενώ η «Australian Financial Review» υποστηρίζει πως και η πτώση της αξίας του χρυσού αποδίδεται στην ελληνική κρίση.

Η εφημερίδα «Herald Sun» χαρακτηρίζει τους Έλληνες «φοροφυγάδες» και υποστηρίζει πως τυχόν χρεοκοπία της χώρας θα έχει επιπτώσεις και στα αυστραλιανά συνταξιοδοτικά ταμεία.