ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά κατά Ομπάμα για τους χειρισμούς στην «αραβική άνοιξη»

Πυρά κατά Ομπάμα για τους χειρισμούς στην «αραβική άνοιξη»
Οι χειρισμοί του Ομπάμα σχετικά με την κρίση στις αραβικές χώρες βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής του Τιμ Πόλεντι...

Οι χειρισμοί του Ομπάμα σχετικά με την κρίση στις αραβικές χώρες βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής του Τιμ Πόλεντι, υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2012, ο οποίος εκτίμησε ότι οι προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Μιλώντας το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ένα φόρουμ πολιτικών συζητήσεων στη Νέα Υόρκη, ο πρώην κυβερνήτης της Μινεσότα υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν «άτολμος, αργός και πολύ συχνά δεν είχε πλήρη αντίληψη των συμφερόντων» της Ουάσινγκτον.

«Κανείς δεν είχε προβλέψει τις εξελίξεις όμως η έλλειψη ελευθερίας στον αραβικό κόσμο δεν ήταν μυστικό. Επί 60 χρόνια οι δυτικές χώρες έκλειναν τα μάτια, αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί την εποχή του Twitter, του Youtube και του Facebook», είπε ο Πόλεντι, σημειώνοντας ότι ο Ομπάμα «αγνόησε αυτό το μάθημα της ιστορίας».

«Αντί να προωθήσει τη δημοκρατία υιοθέτησε μια προβληματική πολιτική του απλωμένου χεριού», πρόσθεσε, επικρίνοντας τη «σιωπή» του προέδρου στις αμφιλεγόμενες εκλογές του Ιράν το 2009.

Τέλος, αναφερόμενος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, ο Πόλεντι κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι δεν έχει πραγματική πολιτική. «Πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι το πρόβλημα και ότι η λύση συνίσταται στο να ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός.