ΚΟΣΜΟΣ

Διαπραγματεύσεις Ζούμα για τη Λιβύη

Διαπραγματεύσεις Ζούμα για τη Λιβύη
Στη Ρωσία βρίσκεται ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα όπου θα έχει διαβουλεύσεις για τη Λιβύη με τη διεθνή ομάδα επαφής, ανακοίνωσε το...

Στη Ρωσία βρίσκεται ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα όπου θα έχει διαβουλεύσεις για τη Λιβύη με τη διεθνή ομάδα επαφής, ανακοίνωσε το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η συμμετοχή του προέδρου Ζούμα σε αυτή τη σύνοδο πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, καθώς είναι μέλος της αρμόδιας επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στα τέλη Μαΐου ο Ζούμα ως απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης μετέβη στην Τρίπολη για να συναντήσει τον Μουάμαρ Καντάφι και να επιχειρήσει μια διαμεσολάβηση. Ωστόσο, οι προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη απέτυχαν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι στις συνομιλίες στη Ρωσία θα μετάσχουν όλα τα μέλη της ομάδας επαφής.

Η διεθνής ομάδα επαφής για τη Λιβύη συγκροτήθηκε στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου.


Περιλαμβάνει όλες τις χώρες που μετέχουν στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Στην τελευταία σύνοδό της στις 5 Μαΐου στη Ρώμη είχε αποφασίσει τη σύσταση ενός ταμείου βοηθείας για τους λίβυους εξεγερμένους.

Το υπουργείο προέβη στην ανακοίνωση αυτή, ενώ ο Ζούμα αναχωρούσε από την Ισημερινή Γουινέα όπου μετείχε σε διάσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης κατά την οποία υιοθετήθηκε κείμενο που θα χρησιμεύσει ως βάση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των λιβυκών πλευρών.