ΚΟΣΜΟΣ

Μιζουράτα και Μπρέγκα στο επίκεντρο των μαχών

Μιζουράτα και Μπρέγκα στο επίκεντρο των μαχών
Στρατιωτικός εξοπλισμός ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Καντάφι καταστράφηκε από τους σημερινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη...

Στρατιωτικός εξοπλισμός ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Καντάφι καταστράφηκε από τους σημερινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη, στην περιοχή της Μπρέγκα, όπως ανακοίνωσε η Συμμαχία.

«Η αεροπορία του ΝΑΤΟ έπληξε στις 6 Ιουλίου στρατιωτικό εξοπλισμό ανεφοδιασμού για να εμποδίσει τις δυνάμεις του Καντάφι να έχουν πρόσβαση σε καύσιμα στην περιοχή της Μπρέγκα», αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι οι πληγέντες στόχοι χρησιμοποιούνταν από «οχήματα που έπαιρναν μέρος σε επιθέσεις εναντίον αμάχων στην ανατολική Λιβύη».

Παράλληλα, στη Μιζουράτα τουλάχιστον 14 Λίβυοι αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν και άλλα 50 άτομα τραυματίστηκαν σε μάχες με τις πιστές στο λιβυκό καθεστώς δυνάμεις, σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου al-Hekma.

Όσον αφορά στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στις συζητήσεις για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση στη χώρα του και έστειλε απεσταλμένους του στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

Ο Τζέικομπ Ζούμα συμμετέχει σε μια ομάδα διαπραγματευτών που έχει ορίσει η Αφρικανική Ένωση (AU), οι οποίοι θα προωθήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή που θα έχει στόχο να τερματίσει την κρίση στη Λιβύη.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό έχουν απορρίψει μέχρι τώρα οι εξεγερμένοι που επιμένουν ότι πρώτα ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης καλεί και τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν συνομιλίες και προβλέπει την αποστολή πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης, την οποία θα οργανώσει ο ΟΗΕ, για να επιβλέπει την κατάπαυση του πυρός.

«Δεν διώχνουμε τους προέδρους από τις χώρες τους», υπογράμμισε η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Νκοάνα-Μασαμπάν. «Επιθυμούμε μία ήπειρο στην οποία οι πρώην πρόεδροι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν ήρεμα στη χώρα τους. Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του».