ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών λόγω κρίσης

Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών λόγω κρίσης
Τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν ραγδαία στην Ευρώπη από το 2007 έως το 2009, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε άνοδο στο ποσοστό ανεργίας και...

Τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν ραγδαία στην Ευρώπη από το 2007 έως το 2009, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε άνοδο στο ποσοστό ανεργίας και συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών, με τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων να παρατηρείται στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

«Παρότι αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, αυτό που επίσης παρατηρούμε τώρα είναι μία ανθρώπινη κρίση» λέει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Cambridge στη Βρετανία, ο οποίος επεξεργάστηκε τα στοιχεία.


Ο Στάκλερ δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ότι οι ερευνητές δεν διαθέτουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να προβούν σε μία αξιόπιστη εκτίμηση ως προς το πόσοι θάνατοι συνολικά συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο σκοπεύουν να ερευνήσουν στο μέλλον.


«Μπορούμε ήδη να δούμε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο ισχυρές ανατροπές, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών. Και οι αυτοκτονίες είναι μόνο η κορυφή του ''παγόβουνου'' σε ό,τι αφορά στα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αυτοκτονία από μόνη της είναι ένα σχετικά σπάνιο γεγονός, αλλά, όπου παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών, παρατηρείται και αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονιών καθώς και νέα κρούσματα κατάθλιψης» εξηγεί ο Στάκλερ.

Με την ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ο Στάκλερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών κατέγραψαν αύξηση κατά 17% στην Ελλάδα και κατά 13% στην Ιρλανδία. Η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες - αύξηση 35% - κατά το διάστημα 2007-2009 στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.