ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση των ΗΠΑ για «αποπυρηνικοποίηση» της Κορέας

Παρέμβαση των ΗΠΑ για «αποπυρηνικοποίηση» της Κορέας
Την πιθανότητα επανέναρξης της πολυμερούς διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου αναμένεται να συζητήσει διπλωμάτης από τη...

Την πιθανότητα επανέναρξης της πολυμερούς διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου αναμένεται να συζητήσει διπλωμάτης από τη Βόρεια Κορέα που προσκλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες.

Ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κάε-γκουάν προσκλήθηκε για συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ «για συζητήσεις όσον αφορά τα επόμενα αναγκαία βήματα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την αποπυρηνικοποίηση διαμέσου των Εξαμερών Συνομιλιών», ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο ανακοινωθέν του υπουργείου.

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν ανέφερε πότε θα επισκεφθεί τη χώρα ο Κιμ, πάντως το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι οι συναντήσεις θα γίνουν την Πέμπτη.

«Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, είμαστε ανοικτοί στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα αλλά δεν έχουμε την πρόθεση να την ανταμείψουμε απλώς επειδή επέστρεψε στο τραπέζι (των συνομιλιών)», ανέφερε η Κλίντον.

«Δεν θα τους δώσουμε τίποτε νέο για ενέργειες που έχουν ήδη συμφωνήσει να κάνουν. Και δεν έχουμε καμιά διάθεση να επιδιώξουμε να γίνουν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που θα μας οδηγήσουν ακριβώς εκεί όπου βρισκόμασταν ήδη», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή οι απεσταλμένοι της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συναντήθηκαν για πρώτη φορά από το 2008 και συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν επίσης η Κίνα, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.