ΚΟΣΜΟΣ

Ανένδοτος παραμένει ο Καντάφι

Ανένδοτος παραμένει ο Καντάφι
Διατηρεί την ανένδοτη στάση του ο Μουαμάρ Καντάφι τόσο απέναντι στις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας, όσο...

Διατηρεί την ανένδοτη στάση του ο Μουαμάρ Καντάφι τόσο απέναντι στις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας, όσο και του λιβυκού λαού, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, ορκίστηκε νίκη ή θάνατο στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ, ενώ χαρακτήρισε ως κίνηση τακτικής την αποχώρησή του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη, που αποφάσισε μετά από την ισοπέδωση της πρωτεύουσας που προκάλεσαν οι 64 νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πιστός στο πνεύμα του Μουαμαάρ Καντάφι, ορκίστηκε με τη σειρά του, να μετατρέψει τη Λιβύη σε ηφαίστειο γεμάτο λάβα, και δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια στις επιθέσεις που δέχεται.

Να δικαστεί στη Λιβύη

Τη βεβαιότητά του πως ο Καντάφι βρίσκεται ακόμα στη Λιβύη και δεν υπάρχει πιθανότητα να διαφύγει, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Αμπντελ Χαφίζ Γόγκα και τόνισε πως θα πρέπει να δικαστεί πρώτα στη Λιβύη, πριν παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Ο Καντάφι είναι στην Λιβύη. Αν δεν βρίσκεται στην Τρίπολη τότε θα έχει μετακινηθεί στην κεντρική ή νότια Λιβύη», επισήμανε ο Γόγκα, μιλώντας σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ σε ερώτηση εάν οι αντικαθεστωτικοί αφήσουν στον Καντάφι δρόμο διαφυγής, ο Γόγκα απάντησε: «αυτό είναι αδύνατον, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να διαφύγει. Ο Καντάφι δεν έχει επιλογές».

Νωρίτερα, στα χέρια των εξεγερμένων έπεσε το κτηριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Μουαμάρ Καντάφι, καθώς σταμάτησε κάθε αντίσταση από τις δυνάμεις του Λίβυου Συνταγματάρχη.

Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί συνέρρευσαν στο χώρο και πυροβολούν στον αέρα πανηγυρίζοντας, μεταδίδουν ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.
Στο συγκρότημα βρίσκονται το αρχηγείο του Καντάφι, ένα στρατόπεδο και άλλες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, μαχητές εισέβαλαν και στην κατοικία του Καντάφι.