ΚΟΣΜΟΣ

Βασανιστήρια, συλλήψεις και κυρώσεις στη Συρία

Βασανιστήρια, συλλήψεις και κυρώσεις στη Συρία

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από βασανιστήρια στη δυτική Συρία ενώ πάνω από 150 συνελήφθησαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Χαράστα, κοντά στην Δαμασκό, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου οι δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Χαράστα και συνέλαβαν 120 άτομα χθες και 37 το πρωί σήμερα. Η πόλη αυτή αποτελεί θέατρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου.

Συγκεντρώσεις έγιναν χθες το βραδυ σε πολλές περιοχές, στην Ντούμα και στην Ντεράα, στα νοτιοδυτικά, στο Κανάκερ, στο Ζαμπάντανι, στη Μαντάγια και στο Κίσουεχ, και επίσης στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Συρία και ειδικά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Παράλληλα, κυρώσεις επιβάλλονται σε πέντε Σύρους στρατηγούς, τους Ραφίκ Σαχάντα, Τζάμι Τζάμι, Νάουφουλ αλ Χουσέιν, Μοχάμεντ Ζαμρίνι και Γασάν Χαλίλ, στις κυριότερες υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας, πολιτικές και στρατιωτικές, καθώς και στην επίλεκτη ιρανική μονάδα αλ Κουντς του Ιράν για την καταστολή στη Συρία, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.


Η ΕΕ επεξεργάζεται εξάλλου την πρόταση να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων της χώρας και "οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο", σύμφωνα με διπλωμάτη, ωστόσο η σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Ένας άλλος διπλωμάτης που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται να αποφασίσουν την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, καθώς προσπαθούν να κλιμακώσουν τις πιέσεις στο καθεστώς του προέδρου Άσαντ για να σταματήσει την καταστολή των κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.200 άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Συρία, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της εισαγωγής συριακού πετρελαίου--κίνηση με κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αφού οι Αμερικανοί δεν αγοράζουν καύσιμα από τη χώρα.

Η Γαλλία θέλει την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Συρία και την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης από τα Ηνωμένα Έθνη για να επιτευχθεί μια δημοκρατική μετάβαση στη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Βαλερί Πεκρές.