ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Χωρίς νερό και φαγητό 18 μήνες μετά το σεισμό

Αϊτή: Χωρίς νερό και φαγητό 18 μήνες μετά το σεισμό
« Η ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή δεν έχει τερματιστεί και η κατάσταση παραμένει ευάλωτη στους καταυλισμούς όπου διαμένουν οι εκτοπισμένοι 18 μήνες...

« Η ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή δεν έχει τερματιστεί και η κατάσταση παραμένει ευάλωτη στους καταυλισμούς όπου διαμένουν οι εκτοπισμένοι 18 μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βαλερί Αμος.

Η Αμος, τόνισε ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει επείγουσες ανάγκες στέγασης, σίτισης, πόσιμου νερού και βελτίωσης της υγιεινής στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων.

"Τεσσεράμισι εκατομμύρια κάτοικοι της Αϊτής αντιμετωπίζουν μια κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, ενώ 600.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στους καταυλισμούς. Ορισμένοι μεταξύ αυτών απειλούνται με έξωση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο τοπικό γραφείο της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή.


"Ενώ δίδεται έμφαση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και εξαρτώμενοι από μια ζωτικής σημασίας βοήθεια για την επιβίωσή τους", είπε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ καλώντας τις δωρήτριες χώρες να συνεχίσουν την αρωγή στην Αϊτή.

Η Αμος που επισκέφτηκε καταυλισμούς στο Πορτ-ο-Πρενς δήλωσε επίσης ανήσυχη για την κατάσταση των γυναικών, που είναι εκτεθειμένες στη βία και την ανασφάλεια.

Όσον αφορά τη χολέρα που έπληξε την Αϊτή τον Οκτώβριο του 2010, προκαλώντας το θάνατο 5.000 ανθρώπων, η Αμος δήλωσε ανήσυχη για την επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής στους καταυλισμούς.