ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Σάρωσαν» τις σκηνές των «Αγανακτισμένων» στο πάρκο Ζουκότι

ΗΠΑ: «Σάρωσαν» τις σκηνές των «Αγανακτισμένων» στο πάρκο Ζουκότι

Παρελθόν είναι η κατασκήνωση των «Αγανακτισμένων» κατά της Γουόλ Στριτ στο πάρκο Ζουκότι της Νέας Υόρκης, μετά από επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές του κινήματος «Καταλάβατε την Γούολ Στριτ» (Occupy Wall Street)διατάχθηκαν από την αστυνομία να εγκαταλείψουν το χώρο του πάρκου μέσα σε είκοσι λεπτά. Στη συνέχεια, εκατοντάδες αστυνομικοί μπήκαν στον καταυλισμό και «σάρωσαν» τις επίσης εκατοντάδες σκηνές. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας (ξεκίνησε γύρω στις 08:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια, συνεργεία καθαρισμού του δήμου μπήκαν στο πάρκο για να μαζέψουν τα σκουπίδια και καθάρισαν το χώρο με μάνικες νερού.

Σημειώθηκαν περίπου 70 συλλήψεις διαδηλωτών, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο. Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε και ένταση περιμετρικά του πάρκου, όπου η αστυνομία είχε τοποθετήσει μεταλλικά φράγματα για να εμποδίζει την πρόσβαση. Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι κατήγγειλαν χρήση βίας και σπρέι πιπεριού από τη μεριά των αστυνομικών.

Ο καταυλισμός των Αμερικανών «Αγανακτισμένων» στο πάρκο Ζουκότι στήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Οι διαδηλωτές του κινήματος στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι καταγγέλλουν την υπερβολικά μεγάλη εξουσία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τις ανισότητες, προγραμμάτιζαν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη διαμαρτυρία την Πέμπτη, που το κίνημα κλείνει δύο μήνες. Είχαν μάλιστα προβλέψει να καταλάβουν το Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το πάρκο.