ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2014: Οι 13 περιφέρειες που θα κρίνουν το νικητή

Εκλογές 2014: Οι 13 περιφέρειες που θα κρίνουν το νικητή

-Τα φαβορί, τα “κάστρα”, οι “αντάρτες”, οι αντικυβερνητικοί - ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διαμορφώσουν κλίμα νίκης ενόψει των ευρωεκλογών που έπονται

Σε κατάσταση... πανικού βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία λόγω της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τα επιτελεία των κομμάτων επιχειρούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιφέρειες “κλειδιά”.

Ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ο κομματικός χάρτης της χώρας έχει αλλάξει και παραδοσιακά “κάστρα” ορισμένων κομμάτων έχουν "αλωθεί" από καιρό.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν σε υψηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα και κυρίως να διαμορφώσουν κλίμα νίκης ενόψει των ευρωεκλογών που έπονται.

Σκοπός τώρα των κομμάτων είναι να κερδίσουν το στοίχημα σε ισχυρούς δήμους και περιφέρεις, όπως ο δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, ο πολυπόθητος Δήμος Πειραιά, η Κρήτη, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι το κόμμα θα καταφέρει να κερδίσει τις έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες (Ανατ. Μακεδονία, Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρος, Πελοπόννησος, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα), ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει για την Αττική και άλλες δύο (Βόρειο Αιγαίο και Δυτ. Ελλάδα), ενώ το ΠΑΣΟΚ, πιστεύει ότι θα μπορέσει να επανεκλέξει πρόσωπα που υποστηρίζει σε τέσσερις περιφέρειες (Αττική, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνια νησιά).

Αττική

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τα δημοσκοπικά αποτελέσματα για την περιφέρεια Αττικής. Ο Γ. Κουμουτσάκος δεν έχει καταφέρει να πείσει μέχρι στιγμής – τουλάχιστον δημοσκοπικά - τους ψηφοφόρους της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας και στη Συγγρού έχει σημάνει συναγερμός.

Κακά τα ψέματα, στόχος μας είναι να περάσουμε στον δεύτερο γύρο”, σημειώνει στο Newsbomb.gr στέλεχος της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως ο κ. Κουμουτσάκος αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του Α. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις και των τριών κομμάτων, ο Γ. Σγουρός εμφανίζεται να έχει σαφές προβάδισμα, έναντι όλων των συνυποψηφίων του. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η Ρ. Δούρου θα είναι εκείνη που θα μπει στον δεύτερο γύρο και θα μπορέσει τελικά να συγκεντρώσει όλες τις «αντικυβερνητικές ψήφους» και να κερδίσει τη μάχη.

Ekloges Kalph

Στερεά Ελλάδα

Η συγκεκριμένη περιφέρεια θεωρείται από τη ΝΔ σίγουρη. Ωστόσο η εμπειρία, η αναγνωρισιμότητα και το πολιτικό βάρος του “αντάρτη” υποψηφίου Θανάση Γιαννόπουλου προκαλεί προβληματισμό στη Συγγρού που κρατάει και μια “πισινή”.

Στο στρατόπεδο του υποψηφίου της ΝΔ κ. Κώστα Μπακογιάννη πνέει αέρας νίκης, αν και ο ίδιος κρατά χαμηλούς τόνους. Συνεργάτες του εκτιμούν ότι η μάχη να κριθεί από τον πρώτο γύρο, σημειώνοντας εντούτοις πως πολλά θα κρίνει και το ποσοστό που θα πάρει ο “εκλεκτός” του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Αποστόλου.

Αν ο κ. Γιαννόπουλος πάει τελικά σε δεύτερο γύρο με τον Κ. Μπακογιάννη τότε όλα θα είναι ανοιχτά.

Θεσσαλία

Τα πράγματα στον Κάμπο είναι ξεκάθαρα. Είναι ίσως η μοναδική περιφέρεια που όλοι εκτιμούν ότι θα έχουμε περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή.

Ο υποψήφιος της ΝΔ και νυν περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός στις μετρήσεις ξεπερνά το 40%, κάτι που σημαίνει ότι στην κάλπη μπορεί να ξεπεράσει το «50% + 1».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη και εδώ δίδεται στο πεδίο της πρόκρισης στον δεύτερο γύρο. Η Ηρώ Διώτη πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει να πετύχει αυτό τον στόχο, αν και αναγνωρίζουν ότι δύσκολα θα μπορέσει να “χτυπήσει” τον Αγοραστό.

Δυτική Μακεδονία

Ντέρμπι με απρόβλεπτο αποτέλεσμα προβλέπεται για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στη ΝΔ θεωρούν βέβαιη την επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη Γ. Δακή, ενώ αισιοδοξία επικρατεί και στην Κουμουνδούρου για την υποψηφιότητα του Θ. Μαμουλίδη. Αν ο “εκλεκτός” του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε όλα θα παιχτούν στο αν θα καταφέρει να συσπειρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους αντικυβερνητικούς.

ekloges-paravan-psifoforos

Κεντρική Μακεδονία

Η καρδιά του “γαλάζιου εμφυλίου”. Στο στρατόπεδο του Απ. Τζιτζικώστα πνέει αέρας νίκης για την επανεκλογή του από την πρώτη Κυριακή, εκτιμώντας ότι η νίκη θα είναι ξεκάθαρη και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς το Μαξίμου.

Στην πλευρά του Γ. Ιωννίδη, αν και στηρίζεται επισήμως από το κυβερνών κόμμα, υπάρχει αισιοδοξία για πρόκριση στον Β' γύρο. Αυτός είναι και ο αντικειμενικός στόχος, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τελικά ο Απ. Τζιτζικώστας θα επικρατήσει άνετα, ρίχοντας μάλιστα ευθύνες σε όσους τάχθηκαν κατά της υποψηφιότητάς του με τη ΝΔ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν σχεδόν χαμένη τη μάχη μιας και είναι σχεδόν αδύνατη η πρόκριση της Δ. Χαραλαμπίδου στον 2ο γύρο.

Ανατολική Μακεδονία

Στη συγκεκριμένη περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί σε νίκη.

Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι εύκολα ή δύσκολα ο Α. Γιαννακίδης θα επανεκλέγει, λόγω και της πετυχημένης του πρώτης θητείας στην περιφέρεια. Στη ΝΔ, αντίθετα, αισιοδοξούν ότι ο Γ. Παυλίδης δίνει με αξιώσεις τη μάχη για την εκλογική πρωτιά, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν μετρήσεις που δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του Κ. Μορφίδη, αν και ξεκίνησε δυναμικά, δεν είχε ανάλογη συνέχεια.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η υποψηφιότητα του Τέρενς Κουίκ ο οποίος δείχνει να έχει δυνατό ρεύμα υπέρ του. Ακόμα και αν δεν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόσωπο που θα στηρίξει, έμμεσα ή άμεσα.

Ήπειρος

Για νίκη πάει η ΝΔ στην περιφέρεια Ηπείρου αν και αναγνωρίζουν πως υπάρχει δυσαρέσκεια για τον νυν περιφερειάρχη Απ. Καχριμάνη.

Στη ΝΔ θεωρούν βέβαιη την επανεκλογή του και μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί αυτό να συμβεί και από τον πρώτο γύρο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η Ολγα Γεροβασίλη θα είναι στον 2ο γύρο και ποντάρουν πολλά στις αντικυβερνητικές ψήφους.

ekloges-2014-685x320

Δυτική Ελλάδα

Ένα από τα πιο δυνατά ντέρμπι αναμένεται να διεξαχθεί στη Δυτική Ελλάδα.

Ο Απ. Κατσιφάρας, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, θεωρείται το μεγάλο φαβορί αν και σε ορισμένους νομούς δεν θέλουν ούτε να ακούν το όνομά του.

Ο “εκλεκτός” της ΝΔ Ανδρ. Κατσανιώτης δεν δείχνει να “τραβάει” και στη Συγγρού ελπίζουν σε μια αξιοπρεπή εμφάνιση.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στον δεύτερο γύρο θα δώσει με αξιώσεις τη μάχη του απέναντι στον νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο κ. Κατσιφάρας τελικά θα επικρατήσει, παρά το ότι έχει να αντιμετωπίσει και τους προερχόμενους από τον ίδιο χώρο κ. Ζαφειρόπουλο και Σώκο (που κατεβαίνει με την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ).

Νησιά Ιονίου

Μικρό προβάδισμα φαίνεται πως έχει στη περιφέρεια Ιονίων νήσων η Άντζελα Γκερέκου.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε «ντέρμπι» μεταξύ της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ και του Σπ. Σπύρου, ενώ η ίδια εικόνα υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θεωρούν ότι ο Θ. Γαλιατσάτος θα δώσει μάχη για να μπει στον 2ο γύρο.

Πελοπόννησος

Μεγάλο φαβορί για την περιφέρεια Πελοποννήσου φαίνεται πως είναι ο Πέτρος Τατούλης.

Ο νυν περιφερειάρχης παρουσιάζεται πρώτος σε όλες τις μετρήσεις αν και υπάρχει εκτίμηση ότι η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο. Αντίπαλος του νυν περιφερειάρχη -σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις- θα είναι ο Οδ. Βουδούρης. Αισιόδοξοι δηλώνουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, ο κ. Βουδούρης έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος.

Κρήτη

Αδιαφιλονίκητο φαβορί στην Κρήτη είναι ο νυν περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης.

Στη ΝΔ πιστεύουν ότι ο Σερ. Τσόκας θα είναι στον δεύτερο γύρο, αλλά εκτιμούν ότι δύσκολα θα χάσει ο Αρναουτάκης, ο οποίος θα έχει ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες στην πορεία προς τη δεύτερη Κυριακή.

Για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη, τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο, αλλά και εκείνοι εκτιμούν ότι στο τέλος ο κ. Αρναουτάκης θα είναι εκείνος που θα κερδίσει μία ακόμη θητεία.

Νότιο Αιγαιο

Περιφερειάρχη ελπίζει να βγάλει το ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Αιγαίο.

Η «γαλάζια» υποψηφιότητα του κ. Γ. Χατζημάρκου κερδίζει τις εντυπώσεις αλλά εκτιμάται ότι ο Γ. Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ) έχει το προβάδισμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο δικός τους υποψήφιος, Μπενέτος Σπύρου, θα είναι στον 2ο γύρο απέναντι στον νυν περιφερειάρχη, αλλά δεν είναι αισιόδοξοι ότι τελικά θα επικρατήσει.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μάχη μεταξύ γυναικών στο Βόρειο Αιγαίο και μάλιστα με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν σκληρή μάχη για τη συγκεκριμένη περιφέρεια έχοντας ρίξει στη μάχη δύο γυναίκες.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Χρ. Καλογήρου που στηρίζεται από τη ΝΔ έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι της Αγλαΐας Κυρίτση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο όλα θα κριθούν στο νήμα και σίγουρα θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο και το ποσοστό του νυν περιφερειάρχη και υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ Ν. Γιακαλής, ο οποίος έχει ερείσματα στην Αριστερά. Αν δεν καταφέρει ο κ. Γιακαλής να περάσει στο δεύτερο γύρο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν θα στηρίξει τον υποψήφιο της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014 - Αποτελέσματα: Όλα τα αποτελέσματα LIVE στο Newsbomb

Δημοτικές εκλογές 2014 - Σαμαράς: Καμία ψήφος χαμένη!

Δημοτικές εκλογές 2014: Πόσους σταυρούς βάζουμε

Που ψηφίζω στις εκλογές του 2014- Βρες το εκλογικό σου κέντρο

Εκλογές 2014: Exit Poll και αποτελέσματα στα κανάλια

Εκλογές 2014: Ποιο είναι το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης και πώς θα το εισπράξετε

Ευρωεκλογές 2014: Η εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις

Πού ψηφίζω - Μάθε από το newsbomb.gr πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2014

Εκλογές 2014: Πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω

Πού ψηφίζω: Βρείτε το εκλογικό σας κέντρο και από το τηλέφωνο