ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2014: Δημοτικά και περιφερειακά “ναρκοπέδια” για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2014: Δημοτικά και περιφερειακά “ναρκοπέδια” για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Πώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να υποστούν πανωλεθρία στις σημερινές εκλογές.

Με... ναρκοπέδιο μοιάζουν για κυβέρνηση και αντιπολίτευση οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Αλ. Τσίπρας αν και σήμαναν «σάλπισμα» αντεπίθεσης για μια μεγάλη νίκη τόσο στις δημοτικές όσο και στις Ευρωεκλογές, τα στελέχη τους κινήθηκαν μάλλον νωθρά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν ήττα σε στρατηγικούς δήμους και περιφέρειες.

Τώρα, η ήττα από ποιο κόμμα θα είναι; Μάλλον από τους... ανεξάρτητους υποψηφίους.

Σύμφωνα με την εταιρεία πληροφορικής που οργανώνει τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο χάρτης την ημέρα των εκλογών είναι πολύ πιθανόν να βαφτεί... λευκός!

Τι εννοούμε;

Η κομματική στήριξη ή «καταγωγή» των υποψηφίων δημάρχων αποδεικνύεται ζήτημα το οποίο οι περισσότεροι υποψήφιοι αποφεύγουν να δηλώσουν συστηματικά, ζητώντας μάλιστα να μην εμφανίζεται πλάι στο όνομά τους το βράδυ των εκλογών κανένα χρώμα που να φανερώνει κομματική ταυτότητα. Άρα, το πιο πιθανό είναι στους ανεξάρτητους υποψηφίους να μπαίνει λευκό χρώμα στο χάρτη.

Η μάχη της Αθήνας

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίχθηκε όλη την προεκλογική περίοδο για τη ΝΔ ο δήμος της Αθήνας, με το κόμμα να είναι κομμένο στα δύο.

Τα μηνύματα που έφταναν μέχρι πριν λίγες μέρες σε Μαξίμου και Συγγρού δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί άλλη στρατηγική και να μην διχαστεί το κόμμα.

Μάλιστα ορισμένα κεντρικά στελέχη της ΝΔ στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι τελικά θα αποδειχθεί πως η ηγεσία του κόμματος έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει την υπέρβαση. Αν είχε επιλέξει να στηρίξει τους Γ. Καμίνη και Ι. Μπουτάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τον Ι. Σγουρό στην Αττική, θα είχε λύσει πολλά προβλήματα και θα έστελνε άλλα μηνύματα.

Στον Δήμο Αθηναίων ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ευελπιστεί ότι θα αναστρέψει το κλίμα, αν και σε όλη την προεκλογική περίοδο δεν παρατηρήθηκε συστράτευση κεντρικών στελεχών, βουλευτών και υπουργών για να τον στηρίξουν. Από την πλευρά του ο «αντάρτης» Ν. Κακλαμάνης εμφανίζεται κοντά στο 10%, αναγκάζοντας πολλούς να αναρωτιούνται για την τύχη που θα είχε μια ενιαία «γαλάζια» υποψηφιότητα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται ότι δεν θα μπει στον δεύτερο γύρο ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Η κατάσταση όμως στο κομματικό σύστημα είναι μπερδεμένη και ο διχασμός στην Κεντροδεξιά είναι εμφανής.

Στα δημοσιευμένα, πάντως, η εκλογική ισχύς του Γ. Καμίνη εμφανίζεται υπό συρρίκνωση κάτω από το 20%, ενώ αυξάνονται οι επιρροές του δεύτερου Αρη Σπηλιωτοπουλου, του τρίτου Γαβριήλ Σακελλαρίδη και του τέταρτου Ηλία Κασιδιάρη.

ARIS GAV

Ο μοναχικός αγώνας του Κουμουτσάκου

Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γ. Κουμουτσάκος έδωσε κυριολεκτικά έναν «μοναχικό αγώνα» καθώς πολλοί υπουργοί και βουλευτές ήταν...«εξαφανισμένοι» την προεκλογική περίοδο και αδιαφορούσαν να βοηθήσουν επί της ουσίας την υποψηφιότητα που έχει και την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Κουμουτσάκος επιμένει ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο, αν και οι υπουργοί και βουλευτές που είναι απόντες από τη μάχη που δίνει η ΝΔ εκτιμούν παρασκηνιακά το αντίθετο.

Απέναντί του δεν έχει μόνο την αδιαφορία των «γαλάζιων», τον κ. Σγουρό και την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, αλλά υπάρχει και η πίεση εκ δεξιών καθώς υπάρχει η υποψηφιότητα του Π. Χαϊκάλη από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και του Π. Μαντούβαλου που στηρίζεται από τους Βύρ. Πολύδωρα, Χρ. Ζώη και Ν. Νικολόπουλο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ανεξάρτητος πλέον Γ. Σγουρός θα περάσει πιθανότατα στον δεύτερο γύρο και θα δοθεί μεγάλη μάχη μεταξύ Κουμουτσάκου και Δούρου για την πρόκριση στο Β' γύρο.

Αν όμως τελικά η κ. Δούρου δεν καταφέρει να περάσει στον Β' γύρο, θα είναι μια μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ που στον κρίσιμο δήμο της Αθήνας και στην κομβική περιφέρεια Αττικής δεν κατάφερε να εκλέξει τον κομματικό του υποψήφιο.

Στον Πειραιά η πιο αμφίρροπη αναμέτρηση

Η εκλογική μάχη στον Πειραιά άναψε μετά την εκρηκτική εμφάνιση της υποψηφιότητας του Γιάννη Μώραλη, τον οποίον στηρίζουν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ο νυν πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο επιχειρηματίας Πέτρος Κόκκαλης και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης.

Μέχρι την εκδήλωση της υποψηφιότητας Μώραλη, ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ενώ δυναμικά στη μάχη έχει μπει και ο υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κ. Μιχαλολιάκος εξοργίστηκε την προεκλογική περίοδο με κορυφαίους υπουργούς και Πειραιώτες βουλευτές που όχι μόνο δεν στήριξαν την κομματική του υποψηφιότητα που επέλεξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά προκλητικά στήριξαν την υποψηφιότητα Μώραλη.

Ο κ. Δρίτσας, που αξίζει να σημειωθεί πως παρουσιάζει τελευταία μία δυναμική, ευελπιστεί οι Πειραιώτες να γυρίσουν την πλάτη στη “μάχη των συμφερόντων” και να στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν τελικά ο κ. Μιχαλολιάκος ηττηθεί τότε η ΝΔ θα έχει υποστεί πανωλεθρία σε όλο το λεκανοπέδιο και αυτομάτως θα σταλεί και αρνητικό μήνυμα για τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής.

pir

Μάχη για δύο στη Θεσσαλονίκη

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται και η μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης, που δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στο «ανεξάρτητον» της υποψηφιότητάς του, ξεκίνησε με προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ακολουθούμενος κατά πόδας από το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη, που θα είναι και ο πιθανότερος αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο.

Δημοσκοπικά ο κ. Μπουτάρης προηγείται καθώς στηρίζεται παρασκηνιακά και από το τμήμα της αστικής ΝΔ αλλά και πρόσωπα που τοποθετούνται πολιτικά στην Κεντροδεξιά.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, από το ΚΚΕ ο Γιάννης Δελλής, από τη Χρυσή Αυγή ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Αν τελικά ο κ. Μπουτάρης ανανεώσει τη θητεία του τότε τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν υποστεί ακόμα μία ήττα από... ανεξάρτητο σε έναν σημαντικό δήμο.

Φαβορί ο Τζιτζικώστας στη Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η κατάσταση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο Ι. Ιωαννίδης δέχεται ισχυρή εκλογική πίεση από τον «αντάρτη» περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, που στηρίζεται από τον Π. Ψωμιάδη, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το κόμμα του κ. Πολύδωρα.

Ο δεύτερος γύρος θα είναι γαλάζια “οικογενειακή υπόθεση”, με τη διαφορά όμως πως το Μαξίμου που χειρίστηκε την υπόθεση κινδυνεύει να χρεωθεί τη διαφαινόμενη ήττα του “ξανθού”.

Είναι βέβαιο πως μετά το τέλος των εκλογών θα συζητηθούν οι χειρισμοί της Συγγρού και της Κουμουνδούρου, ιδιαιτέρως αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν τους δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης:

Που ψηφίζω στις εκλογές του 2014- Βρες το εκλογικό σου κέντρο

Εκλογές 2014: Exit Poll και αποτελέσματα στα κανάλια

Εκλογές 2014: Ποιο είναι το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης και πώς θα το εισπράξετε

Ευρωεκλογές 2014: Η εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις

Πού ψηφίζω - Μάθε από το newsbomb.gr πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2014

Εκλογές 2014: Πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω

Πού ψηφίζω: Βρείτε το εκλογικό σας κέντρο και από το τηλέφωνο