ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014 - Αποτελέσματα: Πόσα κόμματα θα στελεχώσουν την Ευρωβουλή

Ευρωεκλογές 2014 - Αποτελέσματα: Πόσα κόμματα θα στελεχώσουν την Ευρωβουλή

Τα ευρωπαϊκά κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές 2014.

Δώδεκα είναι τα ευρωπαικά κόμματα που εφόσον εκλεγούν στις ευρωεκλογές 2014 θα στελεχώσουν την ευρωβουλή .Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαρτίζεται από αντιπροσώπους των πολιτών της Ένωσης. Ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τους 750 συν τον πρόεδρο. Σήμερα τα Μέλη του είναι 766 (754 μέχρι το 2014 +12 Κροάτες).

Η εκπροσώπηση των πολιτών είναι αναλογική κατά φθίνουσα τάξη, με ελάχιστο όριο 6 μελών ανά κράτος μέλος. Κανένα κράτος μέλος δεν λαμβάνει περισσότερες από 96 έδρες.

Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται για πέντε έτη με άμεση, καθολική, ελεύθερη και μυστική ψηφοφορία. Κάθε χώρα αποφασίζει για το δικό της εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές. Οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται με αναλογικό σύστημα. Όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου είναι τα 18 έτη, εκτός από την Αυστρία όπου είναι τα 16.

Τι έχει αλλάξει στις Ευρωεκλογές 2014 Η Συνθήκη της Λισαβόνας ενίσχυσε τις εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ισχύουν νέοι κανόνες για την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής, που εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές ευρωπαϊκά κόμματα. Μπορούν να υπάρξουν μεμονωμένοι υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής. Ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική συγκυρία με την οικονομική κρίση και την δραματική ανεργία. Η "Ευρώπη" είναι παρούσα σε κάθε πράξη στην καθημερινότητά μας.

Τα ευρωπαικά κόμματα Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (συντ. EFA), Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία (συντ. EAF Ευρωπ[αϊκό Κόμμα των Πρασίνων (συντ. EGP) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (συντ. EPP) Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα (συντ. ECPM) Ευρωπαίοι Ενωμένοι για τη Δημοκρατία- Δημοκράτες της ΕΕ (συντ. EUD) Κίνηση για μία Ευρώπη των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας (συντ. MELD) Κόμμα Ευρωπαίων σοσιαλιστών (συντ. PES) Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (συντ. EL) Kόμμα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (συντ. ALDE) Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων (συντ. AENM) Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και μεταρρυθμιστών (συντ. AECR)

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2014: Στην Πάφο λειτουργούν 129 εκλογικά κέντρα