Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ρωσία και ΗΠΑ υπόσχονται στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ

Ρωσία και ΗΠΑ υπόσχονται στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ

Η Ρωσία εξέφρασε την προθυμία της να προμηθεύσει όπλα στο Ιράκ όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εν όψει των συνομιλιών στη Μόσχα, μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιρακινού πρωθυπουργού, Χαϊντάρ αλ Αμπάντι.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Βαγδάτης να απωθήσει τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τις σοβαρές νίκες του 'ισλαμικού κράτους' που κατέλαβε την πόλη Ραμάντι του Ιράκ και την πόλη Παλμύρα της Συρίας, αποκτώντας τον έλεγχο του 50% τοις εκατό του συριακού εδάφους.

«Εστιάσαμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας, την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», δήλωσε πρωθυπουργός του Ιράκ μετά τη συνάντηση.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να παραδώσουν 1.000 αντιαρματικά όπλα στο Ιράκ, τον Ιούνιο για την καταπολέμηση των βομβιστικών επιθέσεων του 'ισλαμικού κράτους' καθώς και εκείνων που βοήθησαν την τρομοκρατική ομάδα να καταλάβουν την πόλη Ραμάντι, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η ένοπλη ομάδα πραγματοποίησε περίπου 30 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με οχήματα για να καταλάβει την πόλη Ραμάντι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να προμηθεύσουν τον ιρακινό στρατό, όπως υποσχέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ιράκ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο, με αντιαρματικά φορητά όπλα AT4 που χειρίζονται από έναν στρατιώτη.

Ο στρατηγός Martin Dempsey, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, είπε ότι γίνεται προσπάθεια διευκρίνισης της πτώσης του Ραμάντι και ότι «υπάρχει ανησυχία γιατί οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αποκλείουν την υποστήριξη από την αμερικανική πολεμική αεροπορία».

ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικές ειδήσεις