Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Γάτες και αρκούδες στην «υπηρεσία» του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού (pics)

Γάτες και αρκούδες στην «υπηρεσία» του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού (pics)

Κατοικίδια και οικόσιτα ζώα, μπορούν να βρίσκονται πάνω στο σκάφος, μόνον κατόπιν άδειας του πλοιάρχου, σύμφωνα με τον κανονισμό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Συνήθως, οι καπετάνιοι έχουν αντιρρήσεις, ωστόσο, συχνά βλέπεις γάτες ανάμεσα στα πληρώματα των υποβρυχίων και των πλοίων, ενώ διάφορα άλλα ζώα έχουν βραβευθεί επίσης από τους ναυτικούς για τα διάφορα ταλέντα τους.
Γάτες

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο πληρώματα στα περισσότερα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού:

Το πρώτο αποτελείται από τους ναυτικούς και το δεύτερο από τις «γάτες της θάλασσας». Το καθένα από αυτά έχει τα δικά του καθήκοντα: Το πρώτο ελέγχει το πλοίο και τα συστήματά του, ενώ το δεύτερο- σύμφωνα με τις προλήψεις-φέρνει τύχη στο πλοίο, προαναγγέλλει καταιγίδες και προβλέπει τον καιρό.

Εκατοντάδες χρόνια τώρα, οι γάτες «υπηρετούν» σε πλοία, ως πλήρη μέλη των πληρωμάτων, λαμβάνοντας βραβεία και μετάλλια, ακόμη και εύφημο μνεία. Από αμνημονεύτων χρόνων οι γάτες αποτελούν βασικό στοιχείο κάθε πλοίου.

Ο αριθμός των θαλασσοπόρων γατιών εξαρτάται συνήθως από το μέγεθος του πλοίου. Για παράδειγμα, στο ρωσικό αεροπλανοφόρο Νάυαρχος Κουζνετσόφ, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο αριθμός τους, ενώ στο μικρό ανθυποβρυχιακό Ονιέγκα υπάρχει ένα μόνο γατάκι.

Το διασημότερο αιλουροειδές του Ρωσικού Ναυτικού είναι μια γάτα ονόματι Μπότσμαν που υπηρετεί στο πυρηνοκίνητο καταδρομικό Κίροφ (Πρότζεκτ 1144). Εκπληρώνει άψογα όλες τις εντολές του πλοιάρχου, και υποβάλλεται σε εντατική εκπαίδευση με τη βοήθεια ενός φακού λέιζερ σε τακτική βάση. Έχει κάμποσους «γουνάτους ναύτες» υπό την εποπτεία του, οι οποίοι έχουν τις δικές τους ευθύνες: Μερικοί «υπηρετούν» στο διάδρομο, απομνημονεύοντας όσους περνούν, άλλοι «υπηρετούν» μελετώντας προσεκτικά εκείνους που εισέρχονται. Ως ανταμοιβή για την καλή εξυπηρέτηση, ο Μπότσμαν έχει το ελεύθερο να κόβει βόλτες στο ναυπηγείο Ζβέζντπτσκα στο Σεβεροντβίνσκ, της περιοχής Αρχάγγελσκ.

Πάντως, οι γάτες που ζουν σε υποβρύχια, δεν πιάνουν ποντίκια, δεδομένου ότι τα υποβρύχια δεν έχουν αρουραίους. Ωστόσο, είναι χρήσιμες ως ένα εξαιρετικό μέσο χαλάρωσης για τους ναυτικούς. Το γουργούρισμά τους και οι χαριτωμένες τους κινήσεις έχουν ηρεμιστική επίδραση. Επίσης, τα πληρώματα λένε ότι οι γάτες σε ένα υποβρύχιο είναι καλύτερες από κάθε άλλο ανιχνευτή αερίου.

Μια γάτα από το υποβρύχιο, υποβρύχιο TK-13 πρότζεκτ 941, το οποίο ετοιμαζόταν να αναλάβει αποστολή, φέρεται να φθάνει κάθε μέρα στις 8:00 στην κεντρική θέση της ορντινάτσας του αξιωματικού κουβαλώντας ένα νεκρό αρουραίο, αφήνοντάς τον στην καρέκλα του και στη συνέχεια να φεύγει.

Από όλα τα πλάσματα που βρίσκονται πάνω στα ρωσικά πλοία, οι γάτες κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση, ανάμεσα στα άλλα ζώα- σκύλοι, πουλιά, ποντίκια ακόμα κι αρκούδες- που κρατούν συντροφιά στους ναυτικούς.
Αρουραίοι

Οι αρουραίοι είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τους καπετάνιους που δεν συμπαθούν τις γάτες, γιατί όταν δεν υπάρχουν γάτες τότε υπάρχουν αρουραίοι. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι καλοί αρουραίοι, όπως ο Λαρίσα στο καταδρομικό 58 Ναύαρχος Γκολοβκό, ο οποίος έγινε κι ο αγαπημένος του πληρώματος. Το πλοίο δεν υπάρχει πια, αλλά όλο το πλήρωμα, θυμάται την ιστορία του αρουραίου.

Στη δεκαετία του 1970 ο υποπλοίαρχος του καταδρομικού έγινε φίλος με τον αρουραίο του σκάφους, την ονόμασε Λαρίσα και την πήρε μαζί του στην καμπίνα του. Της δίδαξε μάλιστα πώς να τον χαιρετάει, σκαρφαλώνοντας στον ώμο του όταν έμπαινε στην καμπίνα. Η Λαρίσα ζούσε στην καμπίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα άλλα μέλη του πληρώματος της έφερναν καλούδια το βράδυ.

Μια μέρα όταν έγινε επιθεώρηση στο πλοίο, ένας από τους επιθεωρητές κοίταξε μέσα στην καμπίνα. Ο αρουραίος πήδηξε πάνω στον ώμο του και ο επιθεωρητής υπέστη σοκ. Ξέσπασε σκάνδαλο, κι η Λαρίσα αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στην ξηρά και να ζήσει στο σπίτι του υποπλοιάρχου.

Αρκούδες

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά μέχρι το 1950, υπήρχαν ακόμα αρκούδες στο ναυτικό. Ήταν μια παράδοση που κρατούσε από την προεπαναστατική εποχή. Από αμνημονεύτων χρόνων η αρκούδα συμβολίζει τον πνεύμα και τη δύναμη της Ρωσίας. Με μια πρώτη ματιά το ζώο δείχνει ειρηνικό, ακόμη και νωχελικό, αλλά είναι επίσης ικανό να αλλάζει γρήγορα συμπεριφορά και να σκίζει κομμάτια όποιον το απειλήσει.

Επιπλέον, οι οικόσιτες αρκούδες ζούσαν κοντά τους ανθρώπους για μεγάλες χρονικές περιόδους, εκτελώντας διάφορα τεχνάσματα, και είχαν γίνει το φαβορί ολόκληρων συνταγμάτων και πλοίων. Μετά την επανάσταση πολλές παραδόσεις ξεχάστηκαν, διασώθηκε όμως το έθιμο του να υπάρχει ένα φυλαχτό στο πλοίο.

Η παράδοση της αρκούδας που ζει πάνω στο πλοίο αποτελεί πλέον παρελθόν. Τέτοια πλάσματα δεν εμφανίζονται σήμερα στα καταστρώματα των πλοίων.

Σχετικές ειδήσεις