Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ρωσία: Αίτημα για στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στη Σερβία

Ρωσία: Αίτημα για στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στη Σερβία

«Υπάρχουν σχέδια για μετατροπή του αεροδρομίου Έτσκα, που είναι κοντά στη Ζρενιανίν, να γίνει η δεύτερη βάση στη Σερβία, μετά το ανθρωπιστικό κέντρο στην Νις».

Σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα που επικαλείται την εφημερίδα «Blic», το κέντρο αυτό θα βοηθήσει τις ανάγκες του σερβο-ρωσικού κέντρου στη Νις με τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου για τα άτομα που ενεργούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η Μόσχα είναι έτοιμη να διαθέσει για αυτό σημαντικά κεφάλαια.

Όπως επισημαίνεται, το θέμα αυτό θα αποτελέσει μέρος των επίσημων συνομιλιών μεταξύ του Βελιγραδίου και της Μόσχας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος πριν τη συζήτηση του θέματος αυτού, επιδιώκει να απονείμει ειδικά διπλωματικά προνόμια στο σερβο-ρωσικό ανθρωπιστικό κέντρο στη Νις, που εκκρεμεί από 2014.

Ωστόσο οι αρχές του Βελιγραδίου, εξετάζουν με μεγάλη προσοχή το θέμα αυτό, αφού υπάρχει, ήδη, η βάση στη Νις, που θεωρείται ως αγκάθι στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Σε σχετική αναφορά από την εφημερίδα, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου αναζητά έναν τρόπο για να βγει από αυτήν τη διαδικασία ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά, και να μην χαλάσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οπωσδήποτε δεν φαίνονται ευνοϊκές σε μια πιθανή δεύτερη ρωσική βάση στη Σερβία, αφού δεν βρίσκουν αναγκαία ούτε την ύπαρξη αυτής, στην Νις», αναφέρει σχετική πηγή για θέμα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα και από το διευθυντή του Σερβο-Ρωσικού Κέντρου στη Νις, Μπόγιαν Γκλαμόσλιγια.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ Σέρβων αναλυτών και εμπειρογνωμόνων, με το εάν πρέπει ή όχι να δημιουργηθεί μια τέτοια στρατιωτική βάση στο παλιό αεροδρόμιο της Βοϊβοντίνας.

Σχετικές ειδήσεις