Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ισραήλ και Άραβες σε αεροπορική άσκηση στην Ελλάδα

Ισραήλ και Άραβες σε αεροπορική άσκηση στην Ελλάδα

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, μαζί με πιλότους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μια σειρά άλλων χωρών ξεκίνησαν, χθες 28 Μαρτίου, κοινή άσκηση στην Ελλάδα, που σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά που πληρώματα των δύο χωρών πετάνε δίπλα –δίπλα.

Σημειώνεται ότι, αν και το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πολεμική αεροπορία του έλαβε μέρος στην εναέρια άσκηση «Red Flag» στις ΗΠΑ μαζί με τα ΗΑΕ και το Πακιστάν.

Όπως σημειώνει η Jerusalem Post, η άσκηση στην Ελλάδα έχει την ονομασία «Ηνίοχος 2017» και θα διαρκέσει από τις 27 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου. Συμμετέχουν σε αυτήν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν, επίσης, μονάδες του ελληνικού στρατού και του πολεμικού ναυτικού.

Το Ισραήλ διατηρεί ευρεία συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και έχει συμμετάσχει σε πολλές στρατιωτικές ασκήσεις των αεροπορικών,θαλάσσιων και χερσαίων δυνάμεων με τη μεσογειακή αυτή χώρα, ιδιαίτερα μετά την υποβάθμιση των δεσμών του με την αντίπαλο της Ελλάδας, Τουρκία, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ συμμετείχε στην τριήμερη κοινή στρατιωτική άσκηση με την Κύπρο, όπου η ισραηλινή αεροπορία δοκίμασε την κυπριακή αεράμυνα. Η άσκηση με την ονομασία «Ονήσιλος- Γεδεών», ήταν η μεγαλύτερη άσκηση από το 2014, όταν οι δύο χώρες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις ως μέρος της στρατιωτικής συνεργασίας τους.

Οι στενοί δεσμοί μεταξύ του Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, βασίζονται σε μια σειρά κοινών στρατηγικών συμφερόντων.

Οι τρεις χώρες έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, όπως το φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο- Κρήτη- ηπειρωτική Ελλάδα, ελπίζουν, επίσης, να συγκρατήσουν τον άξονα Ρωσίας-Ιράν- Χεζμπόλα.

Και τα τρία κράτη έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για νέες συμμαχίες και έχουν δηλώσει την προθυμία τους να διευρύνουν αυτή τη μεσογειακή συμμαχία και να συμπεριλάβουν, ίσως, και άλλους περιφερειακούς παίκτες, όπως είναι οι μετριοπαθείς σουνιτικές χώρες, η Αίγυπτος και οι χώρες του Κόλπου.

ΠΗΓΗ jpost.com/Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικές ειδήσεις