ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αποκλειστικό: Το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση Τομπούλογλου!

Αποκλειστικό: Το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση Τομπούλογλου!

Ήταν Δεκέμβριος του 2013 όταν στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας κατεγράφηon cameraο χρηματισμός τουπρώην προέδρου του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Χάρη Τομπούλογλου.

ΠΑΝΤΕΛΩΣ «ΤΡΥΠΙΟ» ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ - ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ

Της Γεωργίας Λινάρδου

Η δημοσιότητα άρχισε να τροφοδοτείται από στοιχεία της σχηματιζόμενης δικογραφίας, βάσει της οποίας εμπλέκονταν στην ίδια υπόθεση ένα ακόμη στέλεχος του ίδιου Νοσοκομείου, ο γιατρός Στέφανος Μιχαλάκος και ένα τρίτο άτομο εκτός Παίδων.

tobou

Ασκήθηκαν διώξεις και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης. Όμως, επειδή αυτή η ιστορία αφορούσε σε ένα γιγαντιαίο επιδοτούμενο πρόγραμμα που έτρεχε το Αγλαΐα Κυριακού, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Δημόσια Υγεία, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας (με αρχικό προϋπολογισμό 2.964.518,70 εκατ., ευρώ!) ανέλαβαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας να ερευνήσουν το κατά πόσο «καθαρή» και «ξάστερη» είναι η εκτέλεση του συγκεκριμένου Σχεδίου.

Για την υπόθεση του χρηματισμού, ακόμη δεν έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Ωστόσο τον περασμένο Ιούνιο (19/06/2015) ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απέστειλε στη διοίκηση του Αγλαΐα Κυριακού, όσο και στην Διοίκηση του Παίδων Αγία Σοφία, το επίμαχο Πόρισμα που αποκαλύπτει αδιαφάνεια και προχειρότητα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται - σε ένα Πρόγραμμα εκατομμυρίων ευρώ την ώρα που η δημόσια υγεία ψυχορραγεί εξαιτίας των Μνημονίων και τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να παρέχουν φροντίδα σε ασφαλισμένους και νοσηλευόμενους.

Επιπλέον, όμως, το συγκεκριμένο Πόρισμα ρίχνει φως σε μία ακόμη υπόθεση την οποίαν ανακάλυψαν οι Επιθεωρητές ενώ είχαν ξεκινήσει να ερευνούν τα πεπραγμένα του Εθνικού Σχεδίου κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Αφορά στην χορήγηση αυξητικής ορμόνης από το ίδιο Νοσοκομείο. Και σε αυτό το κεφάλαιο, τα συμπεράσματα του Πορίσματος είναι αποκαλυπτικά και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ!

Σε ότι αφορά στο Εθνικό Σχέδιο κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων, το Πόρισμα διαπιστώνει:

-Την πλημμελή τήρηση του αρχείου του έργου, χωρίς σύνδεση των στοιχείων, προκειμένου να διευκολύνεται κάθε ενδεδειγμένος τακτικός ή έκτακτος έλεγχος. Ομοίως, δεν ήταν διαθέσιμα συγκεντρωτικά τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία της πράξης, τα παραδοτέα, κλπ., με συνέπεια να δυσχεραίνονται οι επαληθεύσεις.

-Ακόμη και στο εξάμηνο που ακολούθησε της 1ης αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου δεν είχε οργανωθεί από τους Υπευθύνους της πράξης η συγκρότηση των φακέλων και των αιτούμενων στοιχείων.

-Από τον έλεγχο στοιχείων ατομικών φακέλων για την πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών υλοποίησης του Προγράμματος, δεν προκύπτει η τήρηση ενιαίων κριτηρίων επιλογής (πχ., συγκεκριμένη προϋπηρεσία, απαραίτητες βεβαιώσεις εργοδοτών κτλ) με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πιστοποίηση και ο έλεγχος της προϋπηρεσίας τους και κυρίως της εμπειρίας στις ειδικότητες στις οποίες αυτοί προσελήφθησαν.

Ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα κοντά τριών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς αρχείο, δίχως στοιχεία που μπορούν να διασταυρωθούν, με παραστατικά που «μπάζουν» από παντού!

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Πόρισμα των Επιθεωρητών για τις μετακινήσεις του προσωπικού που εργάζονταν για το Εθνικό Σχέδιο:

-Στα παραστατικά του… ( επωνυμία ταξιδιωτικού γραφείου) αναφέρεται συνολικά το κόστος της αναφερόμενης μετακίνηδης χωρίς αναλυτική τιμολόγηση με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η δυνατότητα ελέγχου κ.λ.π

-Επίσης σε άλλο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αξίας 2.429,48 ευρώ δεν προσδιορίζεται επακριβώς το διάστημα της μετακίνησης αναφέροντας γενικά «… από 7.10.13 στο Ν. Θεσσαλονίκης για την Ομάδα 2».

-Ορισμένα παραστατικά παροχής υπηρεσιών έχουν εκδοθεί προς της μετακίνησης, ενώ δεν συμφωνούν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες με την εντολή μετακίνησης στην ίδια περίπτωση.

-Από τον έλεγχο σύμβασης με… (όνομα εταιρείας ταχυμεταφορών) διαπιστώθηκε ότι έχουν συμβασιοποιηθεί εκ των υστέρων τιμολόγια της εταιρείας που έχουν εισαχθεί πρωθύστερα της σύμβασης στο Νοσοκομείο!

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ;

Οι Επιθεωρητές πραγματοποίησαν έλεγχο στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου, στα Τμήματα Αύξησης και Ανάπτυξης του Παιδιού και στο Ενδοκρινολογικό, που είναι υπεύθυνα για την χορήγηση της αυξητικής ορμόνης.

Αναφέρει το Πόρισμα:

-Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν προκύπτει ότι το Φαρμακείο του Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, λειτουργεί χωρίς άδεια. Το Νοσοκομείο έχει ενημερώσει την 1η ΥΠΕ για το γεγονός ότι έχει υποβληθεί αίτηση (3086/22-02/2013) με όλα τα στοιχεία, αλλά παράτ ο γεγονός ότι ήδη είχαν καλυφθεί τα απαιτούμενα εμβαδά, η Περιφέρεια Αττικής απάντησε ότι δεν πληρούνται τα προβλεπόμενα στο Προεδρικό Διάταγμα 108/1993 και ως εκ τούτου δεν χορηγήθηκε η Άδεια Λειτουργίας.

Πέρα από αυτό:

Από την ενημέρωση του Φαρμακείου προέκυψε ότι διαδικαστικά δεν λαμβάνει γνώση της σύνθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής που εγκρίνει την χορήγηση ανά ασθενή, με αποτέλεσμα τυπικά να μην δύναται να ελεγχθεί αν ο Ιατρός που εμφαίνεται να συνταγογραφεί αυξητική ορμόνη έχει αρμοδιότητα προς τούτο.

Επιπλέον, δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής διασύνδεσης του αρχείου συνταγών του Φαρμακείου με τους ιατρούς που χορηγούν την αυξητική ορμόνη (αντίστοιχα Τμήματα), ώστε να μπορεί ο Ιατρός άμεσα να βλέπει τι έχει χορηγηθεί στον ασθενή και να συνεχίζει τη συνταγογράφηση αναλόγως, γεγονός που θα διευκόλυνε σημαντικά το έργο της συνταγογράφησης του. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο ασθενής δεν έχει μαζί του την απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση επί της οποίας έχει αναγραφεί από το Φαρμακείο τι χορηγήθηκε και τότε, ο ιατρός αναγκαστικά επικοινωνεί τηλεφωνικά με το Φαρμακείο για να έχει τη σχετική πληροφορία και να συνταγογραφήσει ανάλογα.

Η έλλειψη ηλεκτρονικής διασύνδεσης έχει ως συνέπεια τα ακόλουθα:

1. Κίνδυνο λαθών (υπερσυνταγογράφηση)
2. Διοικητικό κόστος (απασχόληση υπαλλήλων Φαρμακείου κλπ)
3. ‘Ελλειψη συντονισμού.

Για το θέμα της αυξητικής ορμόνης, προτείνουν μεταξύ άλλων οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης: «Να αναληφθεί πρωτοβουλία από το υπουργείο Υγείας με την συνεργασία του ΕΟΠΥΥ, της 1ης ΥΠΕ και των λοιπών Υγειονομικών Διοικήσεων από τα Νοσοκομεία των οποίων χορηγείται αυξητική ορμόνη, για τη δημιουργία μηχανογραφικής εφαρμογής με την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο θα ενημερώνεται σε μηνιαία βάση για όλα τα αιτήματα χορήγησης αυξητικής ορμόνης, τους ασθενείς και τη συνταγογράφησή τους, τους ιατρούς που συνταγογραφούν, ώστε να διασφαλιστεί μέσω της πλήρους καταγραφής της πορείας της θεραπείας των ασθενών, αφενός ότι στα ίδια άτομα δεν θα χορηγείται θεραπεία από περισσότερα του ενός Νοσοκομεία και αφετέρου προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά για επιστημονικές έρευνες στο εν λόγω πεδίο. Η ως άνω αναφερόμενη μηχανογραφική εφαρμογή προτείνεται να παρακολουθείται από υπερκείμενη των επιτροπών και των Νοσοκομείων που χορηγούν αυξητική ορμόνη δομή».

Δείτε στην παραπάνω Gallery του Newsbomb έγγραφα από το Πόρισμα των Επιθεωρητών.

ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ!

Να επισημάνουμε πως υπεύθυνος των τμημάτων για την χορήγηση αυξητικής ορμόνης από το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού είναι ένας εκ των διωχθέντων για την υπόθεση Τομπούλογλου, ο γιατρός Στέφανος Μιχαλάκος.

Έχει ενδιαφέρον ότι χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός ώστε ο υπόδικος γιατρός και συντονιστής διευθυντής Παιδιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» να τεθεί σε διαθεσιμότητα, όπως άλλωστε προβλέπει και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που διώκονται και μάλιστα για κακούργημα όπως αυτό του χρηματισμού.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά από την δίωξη του και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου 2015, ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με έγγραφο (Διαπιστωτική Πράξη) προς το νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» (Αρ. Π. Α2α/ΕΜΠ.2622) και θέμα «Αυτοδίκαιη αργία του γιατρού Στ. Μιχαλάκου, συντονιστή διευθυντή Παιδιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», ο συγκεκριμένος ετέθη σε αργία.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος γιατρός δεν πέρασε καν από πειθαρχικό παρά το γεγονός ότι και το υπουργείο Υγείας γνώριζε θεσμικά για την δίωξή του και το Αγλαϊα Κυριακού αλλά και η 1η Υγιειονομική Περιφέρεια.

Αντιθέτως ο Χάρης Τομπούλογλου επαύθη αμέσως από την θέση του προέδρου. Άμεσα ήταν και τα αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας που τον διέγραψε.

Έντονη κομματική δραστηριότητα είχε και ο γιατρός Στέφανος Μιχαλάκος στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, έχει διατελέσει και Τομεάρχης Υγείας.

Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι περίπου την ίδια περίοδο που εστάλλη το Πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο Αγλαϊα Κυριακού, ένας νέος νόμος του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου -ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων - επανέφερε στη θέση τους επίορκους γιατρούς.

ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ 2013 Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

Τι έγραφε για την υπόθεση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τον Δεκέμβριο του 2013 ο σημερινός υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης;

Διαβάστε (το αντιγράφουμε χωρίς καμία παρέμβαση):

«Σε συνεχεια της αναρτησης που εκανα για τον Τομπουλογλου...
Μολις με ενημερωσε μια αγαπημενη φιλη και συντροφισσα απο τα παλια ,οτι εκτος απο το συγκεκριμενο σιχαμα που ως διοικητης του αγλαια κυριακου ζητησε 25000 ευρω μιζα απο μια διαφημιστικη εταιρεια για το προγραμμα παιδικης παχυσαρκιας του νοσοκομειου υαρχει και αλλος ΠΑΛΑΙΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ στο κολπο: υπευθυνος του προγραμματος ειναι ο διευθυντησ παιδιατρος ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ πρωην προεδρος του νοσοκομειου νικαιας επι σημιτη απο το 1996 εως το 2002 ενα απεριγραπτο τσογλανι και λαμογιο με το οποιο ειχαμε ερθει πολλες φορες σε συγκρουση(λεκτικη πολιτικη και σωματικη...) τη περιοδο των μεγαλων απεργιων στο νοσοκομειο το 1997-2000.Ηταν αυτος που μας ειχε στειλει στο δικαστηριο ως ειδικευομενους για την απεργια, που λυσσαξε να στησει απεργοσπαστικο μηχανισμο οταν κλεισαμε την εφημερια του νοσοκομειου ,που προσπαθησε να βγαλει μιζες απο το νεο κτιριο του τεπ που οι αγωνες μας κερδισαν τη χρηματοδοτηση του μαζι με πολλα αλλα (αυξησεις μισθων,αλλαγη της μερα παρα μερα εφημεριας του νοσοκομειου,κτιριο εργαστηριων και τεχνητου νεφρου κλπ).ηταν αυτος που εδωσε το νεο κιλικειο του νοσοκομειου στην αδελφη του,ηταν αυτος που εβαλε βετο στο να διοριστω στο νοσοκομειο οταν τελειωσα ειδικοτητα και εβαλα χαρτια για επιμελητης.
Αυτο το εκσυγχρονιστικο κατακαθι ειναι μπλεγμενο παλι λοιπον στο σκανδαλο με τον τομπουλογλου.τα χρονια περνουν και τα γουρουνια συνεχιζουν να κυλιουνται στη λασπη .α ρε καθικια ολα εδω πληρωνονται και δεν αργει αυτη η μερα..
Υ.γ.ποιος ειναι ιδιοκτητης της διαφημιστικης που πηρε τη δουλεια για το προγραμμα παιδικης παχυσαρκιας και εδωσε το τομπουλογλου για εκβιασμο;; Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ.προφανως κερδισε τη δουλεια με αξιοκρατικο τροπο και διαφανες διαδικασιες για να μπορεσει να βαλει πετρελαιο και να ζεστανει την πισινα της οικογενειας.
Ετσι για να φανει καθαρα τι μας κυβερναει ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΑ......»

Έτσι για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το Πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, αν και εστάλλη στη διοίκηση του Αγλαϊα Κυριακού από τον περασμένο Ιούνιο, μέχρι αρχές του 2016 δεν είχε περάσει από διοικητικό συμβούλιο.

Ο καθένας το μεταφράζει όπως κρίνει και μπορεί...

Σχετικές ειδήσεις