ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο διακινητών ανθρώπων - Ανάμεσά τους και ο Σύρος που συνελήφθη στην Κρήτη

Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο διακινητών ανθρώπων - Ανάμεσά τους και ο Σύρος που συνελήφθη στην Κρήτη

Δέκα άτομα συνελήφθησαν κυρίως στο Βέλγιο, αλλά και στη Γαλλία και την Ελλάδα, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη από την εισαγγελία της ανατολικής Φλάνδρας σχετικά με ένα δίκτυο διακινητών ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία.

Η συμμορία είναι ύποπτη ότι μετέφερε Σύρους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Οι συλλήψεις χρονολογούνται από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

Οκτώ άτομα συνελήφθησαν στο Βέλγιο και σε βάρος έξι εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «διακίνηση ανθρώπων» και για πλαστογραφία εγγράφων ταυτότητας. Από τους κατηγορουμένους, μόνο ένας αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Εξάλλου ένα άτομο συνεληφθη στη Γαλλία και ένα άλλο στην Ελλάδα, διευκρίνισαν οι Bέλγοι ερευνητές, χωρίς να δώσουν επιπλέον διευκρινίσεις επειδή οι έρευνες συνεχίζονται, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως είχε πληροφορηθεί την Παρασκευή από ελληνική αστυνομική πηγή πως ένας Σύρος 51 ετών συνελήφθη στην Κρήτη βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί στο Βέλγιο ως ύποπτος για συμμετοχή σε διεθνές δίκτυο λαθραίας διακίνησης μεταναστών.

Η έρευνα είχε αρχίσει το 2015 στο Βέλγιο και είχε ανατεθεί στην ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία της ανατολικής Φλάνδρας κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας, αναφορικά με έναν κάτοικο της Γάνδης ύποπτο για εμπορία ανθρώπων.

Η έρευνα επέτρεψε να διαπιστωθεί πως το δίκτυο ερχόταν σε επαφή με πρόσφυγες στη Συρία. Αφού οι άνθρωποι αυτοί έφθαναν στην Τουρκία με δικά τους μέσα, τους παραλάμβανε ένα μέλος της «συμμορίας της Γάνδης» και τους επιβίβαζε σε λαστιχένιες βάρκες για να φθάσουν μ' αυτές σε ελληνικό νησί.

Οι πρόσφυγες μεταφέρονταν στη συνέχεια στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι διακινητές τους παρείχαν στέγη και τους εφοδιάζαν με πλαστά έγγραφα που τους επέτρεπαν να μεταβούν αεροπορικώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Γαλλία, εξηγεί σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Συνολικά οκτώ συλλήψεις έγιναν στις πόλεις Γάνδη, Βέτερεν, Ντάινζε, Αμβέρσα, Τερμόντ και Φλεμάλ (βόρειο και ανατολικό Βέλγιο). Συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Γαλλία και την Ελλάδα.

Πρόκειται για την πέμπτη ομάδα διακινητών ανθρώπων που συλλαμβάνεται από την αρχή της χρονιάς από την ομοσπονδιακή αστυνομία της ανατολικής Φλάνδρας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις