ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σύμβαση 717: Ύποπτα τουλάχιστον 25 μη πολιτικά πρόσωπα - Καλούνται για εξηγήσεις

Σύμβαση 717: Ύποπτα τουλάχιστον 25 μη πολιτικά πρόσωπα - Καλούνται για εξηγήσεις

Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρκετούς μήνες πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη

Σε παροχή εξηγήσεων από το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας καλούνται περίπου 25 πρόσωπα για την υπόθεση της σύμβασης 717 που αφορά τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στους σιδηροδρόμους της χώρας μας.

Η πολύμηνη έρευνα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κατέληξε στα πρόσωπα αυτά, τα οποία καλεί με την ιδιότητα του υπόπτου για να δώσουν εξηγήσεις για αδίκημα της ευρωαπάτης, αφού φέρονται ότι με πράξεις και παραλείψεις τους έχουν ζημιώσει με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο και το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται να έχουν σχέση με την υλοποίησης της επίμαχης σύμβασης και να κατείχαν θέσεις ευθύνης στους αντίστοιχους οργανισμούς. Ανάμεσα τους βρίσκονται και μέλη Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Μεταφορών, τα οποία μάλιστα έχουν λάβει ήδη κλήσεις για παροχή εξηγήσεων.

Υπενθυμίζεται, πως λίγες ημέρες νωρίτερα έγινε γνωστό πως το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αναζητά την πιθανότητα ύπαρξης ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, ενώ διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία της «αμαρτωλής» σύμβασης 717 για την σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στα τρένα.

Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρκετούς μήνες πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και άμεσα ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί κακοδιαχείριση σε βάρος των συμφερόντων της ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ελληνικό δημόσιο και την ευρωπαϊκή Ένωση.