Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άρχισε η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής (photos + videos)

Newsbomb

Με παρόντες στο δικαστήριο 44 κατηγορούμενους, από τους 69, εκφωνήθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Δεν προσήλθαν στο δικαστήριο ο αρχηγός της οργάνωσης και η πλειονότητα των κατηγορουμένων βουλευτών.

Συνολικά, έχουν στηθεί 69 εδώλια τα οποία προορίζονται μεταξύ άλλων για τον φερόμενο ως «αρχηγό» της «εγκληματικής οργάνωσης» Νίκο Μιχαλολιάκο, τη σύζυγό του, Ελένη Ζαρούλια, τον φερόμενο ως «υπαρχηγό» Χρήστο Παππά, τον βουλευτή, Ιωάννη Λαγό, τον Ηλία Κασιδιάρη αλλά και για τον δολοφόνο του άτυχου μουσικού, Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, Γιώργο Ρουπακιά.

Παρόντες από την, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν μόνο οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

2278353

Κατά την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων, δηλώθηκε στο δικαστήριο ότι ένας εξ αυτών, ο Αντώνιος Μπολέτης, έχει αποβιώσει.

Επίσης, ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Νίκος Παπαβασιλείου, που δικάζεται για εγκληματική οργάνωση και έχει ήδη καταδικαστεί για εμπρησμό σε μπαρ αλλοδαπού, στον 'Αγιο Παντελεήμονα, δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο και το δικαστήριο αναμένεται να του διορίσει αυτεπαγγέλτως.

Μεταξύ των παρόντων κατηγορουμένων, είναι ο προσωρινά κρατούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης.

Παρόντες στο δικαστήριο από μάρτυρες κατηγορίας είναι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης.

Αυτή τη στιγμή, το δικαστήριο έχει διακόψει για λίγο τη διαδικασία.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο έχουν καταφθάσει στον Κορυδαλλό, προκειμένου να καλύψουν την πολυαναμένομενη και ιστορικής σημασίας δίκη. Εκτός από τους δεκάδες Έλληνες δημοσιογράφους, την υπόθεση παρακολουθούν και δημοσιογράφοι από 14 χώρες!

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφτασαν οι γονείς του Παύλου Φύσσα

Ειδικότερα έχουν διαπιστευθεί (μέχρι στιγμής) για την κάλυψη της δίκης δημοσιογράφοι από ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Αυστρία, Βέλγιο, Τουρκία και Σκόπια.

Το παρόν βέβαια, δίνουν από νωρίς το πρωί και οι δεκάδες μάρτυρες (μόνο οι της κατηγορίας ανέρχονται στους 130), τα θύματα των περισσότερων από 10 ρατσιστικών επιθέσεων που αποδίδονται στην «εγκληματική δράση» της Χρυσής Αυγής, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, δεκάδες δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής αλλά και οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα του δήμου για να διεξαχθεί η δίκη εκτός Κορυδαλλού

Πρόκειται για τους ανθρώπους που κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης μίλησαν για «πρόσωπα και πράγματα» και έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία για την «ιεραρχική δομή» της οργάνωσης και κυρίως για την επιχειρησιακή δράση της, η οποία - σύμφωνα με το κατηγορώ της δικαιοσύνης – «είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί της και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών ιδεών της, εκδηλωνόταν μέσω των Τοπικών Οργανώσεων της και πάντοτε υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους, με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσεως, επονομαζόμενα "Τάγματα Εφόδου", που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των Τ.Ο. , τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών των επίλεκτων Ειδικών Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, δρούσαν δε οργανωμένα και συντεταγμένα, τηρώντας απαρέγκλιτα τις σχετικές εντολές και οδηγίες του επικεφαλής της εκάστοτε εγκληματικής δράσης».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Τέσσερις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις στον Κορυδαλλό, με αφορμή την έναρξη της δίκης.

Οι δρόμοι γύρω από τις φυλακές είναι κλειστοί από νωρίς το πρωί.

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις οδούς Σολωμού, Χοζοβιωτίσσης, Νικηφορίδη και Γρηγορίου Λαμπράκη.

Περίπου 500 άτομα βρίσκονται ήδη κοντά στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ εξονυχιστικούς ελέγχους πραγματοποιούν αστυνομικές δυνάμεις.

xa4

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο με περίπου 100 άτομα έχει ξεκινήσει από το Κρατικό Νίκαιας και κατευθύνεται προς τις φυλακές Κορυδαλλού.

Έξω από τις φυλακές βρίσκεται και ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα, συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Κορυδαλλού εργαζόμενοι και φορείς της πόλης καθώς επίσης και βουλευτές της Β΄Πειραιά με σύνθημα «Όχι στη δίκη της ΧΑ στον Κορυδαλλό», με σκοπό να φτάσουν στις φυλακές.

dyo copy

Συγκέντρωση πραγματοποιεί και η ΚΕΕΡΦΑ στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής). Στην κινητοποίηση συμμετέχει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και η ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (7:30 - 11:30 πμ), για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο.

Π. Κωνσταντίνου: Άμεσα στο Εφετείο Αθηνών η δίκη της Χρυσής Αυγής

Στο μεταξύ, ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.