ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Το εδώλιο «δείχνει» εισαγγελέας σε μέλη του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής

Το εδώλιο «δείχνει» εισαγγελέας σε μέλη του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής

Το εδώλιο του κατηγορουμένου «δείχνει» για μέλη του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Κοντακτσή. Η εισαγγελική πρόταση συνδέεται με την πολύκροτη υπόθεση τού εργοστασίου παρασκευής λαθραίων τσιγάρων που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Χαλκιδική.

Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελέας εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης συνολικά 14 άτομα, ανάμεσά στα οποία είναι κι ο πρώην αντινομάρχης Χαλκιδικής (Οικισμού, Χωροταξίας & Κοινωνικής Πολιτικής) και σημερινός αντιπεριφερειάρχης της ίδιας περιοχής. Στον κατάλογο των προσώπων που προτείνεται να δικαστούν περιλαμβάνεται και δεύτερος πρώην αντινομάρχης της Χαλκιδικής (Τουρισμού, Παιδείας και Ποιότητας Ζωής), όπως επίσης ο τότε πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής, επτά νομαρχιακοί σύμβουλοι, ένας μηχανικός, ο τότε προϊστάμενος του τμήματος πολεοδομικών εφαρμογών Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, ο ιδιοκτήτης του επίμαχου αγροτεμαχίου κι ο εκ των βασικών κατηγορουμένων της κεντρικής υπόθεσης.

Οι κατηγορίες για τις οποίες προτείνεται οι παραπάνω να λογοδοτήσουν ενώπιον του δικαστηρίου είναι, κατά περίπτωση, αυτές της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος, της παθητικής δωροδοκίας, της ηθικής αυτουργίας στις προηγούμενες πράξεις κ.ά.
Στον πυρήνα της η εισαγγελική πρόταση αφορά την άδεια που εκδόθηκε παράνομα για την εγκατάσταση του εργοστασίου (μονάδας ξηραντηρίου καπνού - μονάδας συσκευασίας και τυποποίησης τσιγάρων). Όπως περιγράφεται στην εισήγηση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, στον σχετικό φάκελο που υποβλήθηκε δεν υπήρχαν εγκρίσεις - γνωμοδοτήσεις του ΕΟΤ, του Δασαρχείου, του Υπουργείου Πολιτισμού κ.ά. Επιπλέον, κατά την ίδια πρόταση, στις εκτός σχεδίου περιοχές του νομού Χαλκιδικής δεν επιτρέπεται η δραστηριότητα της βιοτεχνίας συσκευασίας τυποποίησης τσιγάρων και προϊόντων καπνού - ξηραντήριο καπνού, ούτε η επεξεργασία γεωργικών προϊόντων γενικότερα.

Ο εκ των κατηγορούμενων αντινομαρχών (Τουρισμού, Παιδείας και Ποιότητας Ζωής) φέρεται μάλιστα ότι ζήτησε και πήρε 10.000 ευρώ από τον βασικό «πρωταγωνιστή» της υπόθεσης προκειμένου να μεσολαβήσει για την έκδοση της άδειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση-γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής υπέρ της εγκατάστασης της παράνομης επιχείρησης ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις των μελών που αποτελούσαν την αντιπολίτευση του συμβουλίου, οι οποίοι και την καταψήφισαν.

Σχετικές ειδήσεις