ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Θεσσαλονίκη: Αθώος ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης και τρεις υπάλληλοι της Πολεοδομίας

Θεσσαλονίκη: Αθώος ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης και τρεις υπάλληλοι της Πολεοδομίας

Αθώος κρίθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης, που κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση αφορούσε αυθαίρετη οικοδομή για την οποία υπήρχαν αποφάσεις κατεδάφισης. Αθώοι κρίθηκαν -εξάλλου- τρεις δημοτικοί υπάλληλοι, ανάμεσα στους οποίους δύο στελέχη της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και μία της διεύθυνσης Κατασκευών, που είχαν παραπεμφθεί στο ίδιο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ανδρ. Κουράκης, το 2011, όταν ανέλαβε αντιδήμαρχος δεν κίνησε -ως όφειλε εκ της θέσεώς του- τις διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των «Κωνσταντινουπολίτικων». Πρόκειται για τετραώροφη οικοδομή, όπου είχαν διαπιστωθεί αυθαιρεσίες, όπως παραβάσεις στο συντελεστή δόμησης και στο ύψος της κατασκευής, ενώ υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που επέβαλλαν την κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών.

Όπως απολογήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος, που αρνήθηκε την κατηγορία, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ανακάλεσε την άδεια του κτίσματος και έδωσε εντολή στη ΔΕΗ να διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, η διαδικασία «κόλλησε» διότι -στο μεταξύ- ο ιδιοκτήτης της οικοδομής είχε κινήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησης, κάνοντας επίκληση στο νόμο 4011/14 περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Επισήμανε δε ότι με τον «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα για την κατεδάφιση αυθαιρέτων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο που οδηγήθηκε σε αθωωτική απόφαση, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Αθωωτική ήταν η απόφαση και για τους υπόλοιπους τρεις του κατηγορητηρίου.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επισήμανε ότι ο δήμος προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση, όπου, όπως είπε δεικτικά- «οι αποφάσεις εκτελούνται με ταχύτητα… φωτός». Αναφερόμενος δε στον Ανδρέα Κουράκη σημείωσε ότι «δεν είναι ο άνθρωπος που θα κάνει χάρες».

Να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε πρόσφατα πρώην στέλεχος της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή. Τα πρακτικά εκείνου του δικαστηρίου είχαν διαβιβαστεί στην εισαγγελία πλημμελειοδικών και σχηματίστηκε νέα δικογραφία στην οποία κατέστησαν κατηγορούμενα τα τέσσερα παραπάνω πρόσωπα.

Σχετικές ειδήσεις