ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρασκευόπουλος: Η αρχαιότητα δεν συνιστά κριτήριο επιλογής προέδρων στα ανώτατα δικαστήρια

Παρασκευόπουλος: Η αρχαιότητα δεν συνιστά κριτήριο επιλογής προέδρων στα ανώτατα δικαστήρια

«Αν το Σύνταγμα ήθελε ως κριτήριο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων την αρχαιότητα, θα εκφραζόταν υπέρ αυτής ρητά και δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο Υπουργικό Συμβούλιο», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωση του αναφέρθηκε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία επέκρινε την «βουτιά» που έγινε στην επετηρίδα (αρχαιότητα) κατά τις πρόσφατες προαγωγές του περασμένου Νοεμβρίου στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο).

Ακόμη, ο Νίκος Παρασκευόπουλος στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό».

Επιπρόσθετα σημειώνει: «Μεταξύ ανώτατων δικαστών με πολύχρονη ευδόκιμη θητεία δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας. Τέλος τονίζεται ότι η εκτελεστική εξουσία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, η οποία όμως νοείται μέσα στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος. Ακριβώς, άλλωστε επειδή η σειρά της επετηρίδας δεν συνιστά αξιοκρατική αλλά κατά βάση διοικητική κατάταξη, με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται το συμπέρασμα ότι οι μη επιλεγέντες κρίθηκαν λιγότερο αξιόλογοι ως δικαστές, ούτε δικαιολογούνται υπόνοιες περί ευνοιοκρατίας».