ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νέο στικάκι με 500.000 κινήσεις λογαριασμών στα χέρια της Δικαιοσύνης

Νέο στικάκι με 500.000 κινήσεις λογαριασμών στα χέρια της Δικαιοσύνης

Ένα στικάκι, με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές, παρέδωσε χθες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Μιχ. Καλογήρου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο.

«Ξεκλειδώνουν» τα μυστικά της λίστας Λαγκάρντ

Το αρχείο αυτό, το οποίο λέγεται ότι ξεκλειδώνει όλα τα μυστικά της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, αφορά 500.000 κινήσεις λογαριασμών των προσώπων που αναφέρονται στη λίστα και εκτιμάται ότι πλέον είναι θέμα χρόνου να ταυτοποιηθεί η προέλευση των χρημάτων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το κρυπτογραφημένο αρχείο που φέρεται να είναι τεράστιο, χρίζει ειδικής επεξεργασίας, ενώ θα χρειαστεί εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη από ειδικούς που θα τοποθετήσουν ειδικό λογισμικό προκειμένου να ανοιχτεί.

Έτσι στην Εισαγγελία αναμένουν ώστε να αποσαφηνιστεί αν η «αποκρυπτογράφηση» θα γίνει, την περίοδο των γιορτών ή αμέσως μετά ώστε να καθοριστούν κι οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών.

Το στικάκι παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Μιχάλης Καλογήρου, σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα, στο εξωτερικό, με τον πρώην υπάλληλο της HSBC, Ε. Φαλτσιανί. Ο κ. Καλογήρου στις 17 Δεκεμβρίου έφυγε από Βρυξέλλες που βρισκόταν με την ελληνική αποστολή για τη Σύνοδο Κορυφής και πήγε στο Παρίσι όπου συνάντησε τον άνθρωπο ο οποίος υπέκλεψε τη λίστα Λαγκάρντ από την HSBC Ε. Φαλτσιανί σε προκαθορισμένο ραντεβού.

Εκείνος σε συνέχεια της πρόθεσης του να δώσει στοιχεία όταν τον είχε επισκεφθεί προ διμήνου ομάδα εισαγγελέων υπό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, παρέδωσε ένα ακόμα στικάκι, μέσα στο οποίο φέρεται να υπάρχει μια «φωτογραφία» της στιγμής με καταθέσεις συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενισχυμένο οπλοστάσιο, γίνεται πιο ισχυρό μετά την ψήφιση της χθεσινής τροπολογίας με την οποία ουσιαστικά νομιμοποιούνται όλες οι λίστες, ανεξαρτήτως αν είναι παράνομα αποδεικτικά μέσα. Με αυτό τον τρόπο, οι αποκαλύψεις θα συνδεθούν και με το νομοσχέδιο για εθελουσία επιστροφή μη δηλωθέντων χρημάτων από το εξωτερικό, αφού πλέον οι φοροφυγάδες ουσιαστικά θα έχουν ως μόνη επιλογή την επιστροφή χρημάτων και μάλιστα με ευνοϊκές νομικές συνθήκες. Παράλληλα η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει άμεσα τη διυπουργική επιτροπή για την καταπολέμηση διαφθοράς με επικεφαλής τον Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Σχετικές ειδήσεις