ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Siemens – Εισαγγελέας: Κάθε λεπτό που περνάει παραγράφονται αδικήματα

Υπόθεση Siemens – Εισαγγελέας: Κάθε λεπτό που περνάει παραγράφονται αδικήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου να παραγραφούν κι άλλα σοβαρότατα αδικήματα στην πολύκροτη υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, έκρουσε σήμερα κατά την πρώτη -μετά από οκτώ μήνες- συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Χαράλαμπος Τζώνης.

«Από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ήδη έχει παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για μισούς από τους κατηγορούμενους. Κάθε λεπτό που περνάει το αδίκημα παραγράφεται, ενώ η πράξη της δωροδοκίας έχει χρόνο τέλεσης το διάστημα 1997 - 1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση», επεσήμανε ο εισαγγελικός λειτουργικός.

Ο κ. Τζώνης κατά την αγόρευσή του πρότεινε να απορριφθούν για τις ενστάσεις "απόλυτης ακυρότητας" που υπέβαλαν συνήγοροι υπεράσπισης των συνολικά 13 Γερμανών υπηκόων κατηγορουμένων, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του επί των ενστάσεων στις 12 Ιουλίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων για την... αμαρτωλή σύμβαση 8002/97 που αφορούσε στην ψηφιακοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ υποστήριξαν πως το βούλευμα επιδόθηκε μόνο στην ελληνική γλώσσα, ενώ είναι απαραίτητη η μετάφραση στα γερμανικά και στα γαλλικά γιατί σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

«Τα ουσιώδη έγγραφα πρέπει να παρέχονται μεταφρασμένα στην μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων διαφορετικά θίγονται τα συνταγματικά τους δικαιώματα και παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης. Είναι αδιανόητο ο αγνοών τη γλώσσα να περιέρχεται σε μειονεκτική θέση. Πρέπει να έχει τις αυτές δυνατότητες σε σχέση με αυτόν που έχει τις απαραίτητες γλωσσικές γνώσεις».

Αντίστοιχο αίτημα -για ακυρότητα του κλητήριου θεσπίσματος- υπέβαλε και η υπεράσπιση του Ελληνοελβετού τραπεζίτη Φάνη Λυγινού, υποστηρίζοντας πως δεν έγινε νόμιμη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος. Ο εισαγγελέας Εφετών, Χαράλαμπος Τζώνης υποστήριξε πως το βούλευμα επιδόθηκε κανονικά στο δικηγόρο που ο κατηγορούμενος είχε διορίσει στο στάδιο της ανάκρισης και συνέχισε: «Τώρα το τί έκανε μετά ο κατηγορούμενος δεν αφορά το δικαστήριο». Πρόσθεσε δε, πως οι Γερμανοί κατηγορούμενοι απολογήθηκαν με διερμηνέα στο στάδιο της ανάκρισης και κατ' επέκταση είναι ενήμεροι.

Όπως εξήγησε, το δικαστήριο μπορεί να δώσει το χρονικό περιθώριο για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους οι Γερμανοί κατηγορούμενοι, ενώ αναφορικά με τον Ζαν Κλωντ Όσβαλντ επεσήμανε ότι υπάρχει διερμηνέας κατά τη διαδικασία.

Σχετικές ειδήσεις