ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο ΣτΕ η «συμφωνία συμβιβασμού» ελληνικού δημοσίου - Siemens

Στο ΣτΕ η «συμφωνία συμβιβασμού» ελληνικού δημοσίου - Siemens

H συνταγματικότητα ή μη της «συμφωνίας συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Siemens συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στην Ολομέλεια λόγω μείζονος σπουδαιότητας έπειτα από παραπομπή του Δ’ Τμήματος (απόφαση 3930/2015). Με την έναρξη της διαδικασίας, η Siemens η οποία έχει ασκήσει παρέμβαση στην υπόθεση, προέβαλε αίτημα αναβολής της συζήτησης, το οποίο όμως απορρίφθηκε. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Κουσούλη ο οποίος αναφέρθηκε στα επιχειρήματα του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι» που προσέφυγε κατά της συμφωνίας στο ΣτΕ και στις θέσεις της Siemens.

Σύμφωνα με το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» η «συμφωνία συμβιβασμού» είναι αντίθετη σε διατάξεις του Συντάγματος και αντίθετη στο δημόσιο και εθνικό συμφέρον καθώς από την παράνομη δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα (μίζες, κ.λπ.) προκλήθηκε ζημία στο ελληνικό δημόσιο ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και η ηθική βλάβη.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.