ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εμπλοκή στην αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου: Δεν έχει τα χρήματα της εγγύησης

Εμπλοκή στην αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου: Δεν έχει τα χρήματα της εγγύησης

Εμπόδια βρίσκει η αποφυλάκιση του πρώην υπουργού - Τεράστιο το πόσο της εγγύησης που φτάνει τα 200.000 ευρώ - Μετά από 5 χρόνια στη φυλακή και 5 αιτήσεις αποφυλάκισης, οΆκης Τσοχατζόπουλοςθα αποφυλακιστεί - εκτός απροόπτου -με περιοριστικούς όρους - Τι δήλωσαν οι δικηγόροι και η κόρη του

Αν και η απόφαση του δικαστηρίου φάνηκε αρχικά πως χαροποίησε το περιβάλλον του Άκη Τσοχατζόπουλου, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι και η οικογένειά του, ο πρώην υπουργός δεν έχει αυτά τα χρήματα που επέβαλε το δικαστήριο και είναι εξόχως δύσκολο να τα βρει με οποιονδήποτε τρόπο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Τσοχατζόπουλου, η προσπάθεια να συγκεντρωθούν 200.000 ευρώ που το δικαστήριο επέβαλε ως εγγύηση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η απόφαση αποφυλάκισης του πρώην υπουργού είναι ένα δύσκολο εμπόδιο που ενδέχεται να επηρεάσει τη διαδικασία της αποφυλάκισής του.

Ο Γιάννης Νικολάου, συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρώην υπουργός συγκινήθηκε όταν άκουσε τους νομικούς του να του μεταφέρουν την απόφαση του δικαστηρίου. «Ευχαριστώ», είπε το πρώην ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, φανερά συγκινημένος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Τσοχατζόπουλου, η προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα 200.000 ευρώ που το δικαστήριο επέβαλε ως εγγύηση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η απόφαση αποφυλάκισης του πρώην υπουργού είναι ένα δύσκολο εμπόδιο.

Αρετή Τσοχατζοπούλου: Δεν υπάρχουν ούτε χρήματα ούτε φίλοι να βοηθήσουν

Η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου που βρίσκεται από νωρίς το πρωί κοντά του, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο δέχτηκε με ένα χαμόγελο την απόφαση του δικαστηρίου. Απογοητεύτηκε ωστόσο όταν άκουσε το ποσό της εγγύησης που πρέπει να καταβληθεί.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως τα χρήματα αυτά δεν τα έχει η οικογένεια και πλέον δεν υπάρχει κανένας φίλος που θα μπορούσε να βοηθήσει τον πρώην υπουργό.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν τα διακόσια χιλιάρικα. Αυτό που έγινε ήταν καλό, αλλά υπάρχουν άλλες διαδικασίες, δύσκολες. Από τη μία χαίρεσαι και μετά από την άλλη λες και πάλι αμάν».

areti

Βίκυ Σταμάτη: Εγώ και ο γιος μου γιορτάζουμε

«Ήταν οριακή η απόφαση, εγώ και ο γιος μου γιορτάζουμε σήμερα», δήλωσε η Βίκυ Σταμάτη έξω από το Ιπποκράτειο. Εμφανώς χαρούμενη η κ. Σταμάτη τόνισε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι συγκρατημένος, ενώ τόνισε ότι οι δικαστές «επέλεξαν τη ζωή και όχι το θάνατο».

Η ίδια περιμένει ότι η αποφυλάκιση του συζύγου της θα γίνει εντός των επόμενων ωρών.

Το σκεπτικό της απόφασης

Με οριακή πλειοψηφία (3-2) το το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 20 ετών κάθειρξη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε πως θα πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρώην υπουργού, καθώς κινδυνεύει με υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του.

Όπως υποστήριξε, «ο κατηγορούμενος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ενώ η μετεγχειρητική του πορεία είναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει», ενώ πρόσθεσε ότι αν και η κατάσταση της καρδιάς του αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά ενώ είναι κρατούμενος και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα ήταν άλλη η περίσταση, αν ήταν ελευθερος, ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει σοβαρά πορβλήματα υγείας που επιδρούν το ένα πάνω στον άλλο.

«Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται βλάβη της υγείας του λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του», τόνισε.

Αυτοί είναι οι όροι αποφυλάκισης

Με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ (κατά πλειοψηφία 4-1, μια δικαστής ήθελε 100.000 ευρώ), της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρήσης εναέριων και πλωτών μέσων, της παράδοσης της ΑΤ και του διαβατηρίου, της απαγόρευσης εκδόσεως νέου διαβατηρίου, της μόνιμης διαμονής σε γνωστή διεύθυνση και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε ΑΤ (από τον Μάιο του 2017 όταν πιθανότατα θα λάβει εξιτήριο) δυο φορες τον μήνα, αφήνεται ελεύθερος ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Οι συνήγοροί του ζήτησαν την μείωση της εγγυοδοσίας των 200.000 ευρώ και ένα χρονικό διάστημα για να καταβάλουν τα χρήματα, με τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο να ζητάει να απορριφθεί ως αβάσιμη η αίτηση τους. Το αίτημα απορρίφθηκε και από το δικαστήριο.

«Καθίσταται η απόφαση σας ανεφάρμοστη. Εφόσον δεν μπορεί να καταβληθεί η εγγυοδοσία επιστρέφει στις φυλακές», ήταν η αντίδραση του συνηγόρου του πρώην υπουργού, Λεωνίδα Κοτσαλή.

«Η υγεία του η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο μπορεί να εξαρτηθεί από το ύψος της εγγυοδοσίας; Εγώ δεν το πιστεύω ως νομικός», τόνισε επίσης ο κ. Κοτσαλής.

«Αν επιστρέψει στη φυλακή και μέχρι να βρούμε τα χρήματα συμβεί το ανεπανόρθωτο δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης όλων μας;», επισήμανε ο δικηγόρος Γιάννης Παγορόπουλος.

«Τεράστιες ευθύνες», φώναξε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη.

2387746
Αυτή ήταν η πέμπτη αίτηση αποφυλάκισης του πρώην υπουργού και αυτή τη φορά οι δικαστές, λόγω της πρόσφατης επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο πρώην υπουργός και λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του, έδωσαν το «πράσινο φως» για την έξοδο του απο τις φυλακες Κορυδαλλού.

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, Γιάννης Παγορόπουλος και Λεωνίδας Κοτσαλής δήλωσαν:

Γιάννης Παγορόπουλος: «Μετά από μια επίπονη και πολύμηνη προσπάθεια, το Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους.

Το σημείο αυτό κρίνεται ως το έσχατο στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς το αίτημα το εκδόν την απόφαση δικαστηρίο αφού πρώτα διακινδύνευσε την υγεία του πρώην υπουργού. Έστω λοιπόν και τώρα η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσοχατζόπουλο να αποκαταστήσει στο μέγιστο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, την κακοποιημένη και πληγείσα επί μια πενταετία υγεία του ώστε να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του και του ανηλίκου γιου του».

Λεωνίδας Κοτσαλής: «Είμαστε ευτυχείς με τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε σχέση με την πέμπτη αίτηση αναστολής της ποινής. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η εξαιρετικά βαριά κατάσταση της υγείας του κ. Τσοχατζόπουλου επιβάλει την αναστολή. Η κατάσταση του πρώην υπουργού ξεπέρασε την πύλη του 497 ΚΠΔ, δηλαδή τον κίνδυνο της βλάβης της υγείας και βρίσκεται πλέον στον κίνδυνο θανάτου. Ήδη με την πρώτη αίτηση το καλοκαίρι τα ιατρικά δεδομένα εκείνης της εποχής επέβαλαν την αναστολή. Είμαι ευτυχής που η καθυστέρηση αυτών των μηνών δεν είχε αμετάκλητες συνέπειες».


Σχετικές ειδήσεις