ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποινή κάθειρξης 15 ετών σε πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ

Ποινή κάθειρξης 15 ετών σε πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ

Σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος.

Ωστόσο οι δικαστές (κατά πλειοψηφία 2-1) αποφάσισαν να του χορηγήσουν ανασταλτικό στην έφεση. Επιπλέον αποφασίστηκε η κατάσχεση της περιουσίας του, η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 5 χρόνια, ενώ του επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το δικαστήριο ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση έκρινε ομόφωνα ένοχους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκτός από τον πρώην υφυπουργό και τους 3 συγκατηγορουμένους του, επιβάλλοντας τους την ίδια ποινή των 15 ετών. Και σε αυτούς χορηγήθηκε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Επίσης αποφασίστηκε και η κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας και συγκεκριμένα:

- 1,7 εκατ. ευρώ για τον Γιάννη Ανθόπουλο συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του στη Βούλα και

- 5,7 εκ ευρώ για τους υπόλοιπους τρεις. Επιπλέον στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ένα.

Στους Γ. Ανθόπουλο και σε δύο ακόμη κατηγορούμενους επιβλήθηκε επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελία της καπνεμπόρου Οδέττης Πετρίδη, η οποία υποστήριξε ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet- για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές. Για τις υπηρεσίες του όπως είχε πει κατά τη διάρκεια της δίκης η κ. Πετρίδη, εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού.

Νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός τόνισε κατά την αγόρευσή της ότι «αποδεικνύεται κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι έγινε τοκογλυφία» παραθέτοντας μαρτυρίες και στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Όπως είπε, οι κατηγορούμενοι δεν προστατεύτηκαν από το ενδεχόμενο η Οδέττη Πετρίδη να τους καταγγείλει στη Δικαιοσύνη, καθώς «δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα μπορούσε να υψώσει το ανάστημά της για να τινάξει τον ζυγό της τοκογλυφίας».