ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτασμός εκδηλώσεων «Δημήτρια Ύδρας 2015»

Εορτασμός εκδηλώσεων «Δημήτρια Ύδρας 2015»

Στην Ύδρα άρχισαν οι εκδηλώσεις «Δημήτρια Ύδρας 2015», με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιστορικό και Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου, που φέτος συμπληρώνει 200 χρόνια ζωής...

O Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ επεσήμανε πως αυτή η επέτειος είναι ευκαιρία πνευματικού αναβαπτισμού, ενώ την Πρωτοχρονιά του 2015 αναπέμφθηκε Ευχαριστήριος Δέηση από τον Εφημέριο του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωαννίκιο Καλαφάτη, καθώς η 1η Ιανουαρίου είναι η ημέρα των Εγκαινίων του Ναού (1815).

Πρώτη Εκδήλωση των «Δημητρίων», ήταν μια όμορφη λατρευτική ευκαιρία που τελείται σπάνια και αυτή ήταν η τελετή έκπλυσης της Αγίας Τραπέζης.

Με το τέλος του Όρθρου και πριν αρχίσει η Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία αυτή, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Ακίνδυνο Δαρδανό, τον Εφημέριο του Ναού π. Ιωαννίκιο Καλαφάτη, τους Εφημερίους της Νήσου π. Θεόδωρο Θεοδοσίου και π. Γεώργιο Βλαχόπουλο, τους επισκέπτες π. Τιμόθεο Αγγελή (από την Ι.Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής), π. Ιωάννη Αμπελά (από την Ερμιόνη), π. Κοσμά Μοσχοβίτη (από τις Σπέτσες) και τον Διάκονο π. Νεκτάριο Δαρδανό, ενώ έψαλαν οι Ιεροψάλτες του Ναού, Ευστάθιος Γεώργας και Εμμανουήλ Πούλος.

Σύμφωνα με το τυπικό της τελετής, έγινε η αντικατάσταση του παλαιού Κατασαρκίου της Αγίας Τραπέζης, που είχε φθαρεί μετά από τόσα χρόνια, η έκπλυσή της από τον Επίσκοπο και τους Ιερείς, έγινε ο ραντισμός με τα ειδικά αρώματα, η χρύση με το Άγιο Μύρο, τοποθετήθηκαν οι Ευαγγελιστές, καθαγιάσθηκαν Αντιμήνσια, έγινε η ένδυση του νέου Κατασαρκίου και των Ιερών Αμφίων, «ενθρονίστηκε» το Ιερό Ευαγγέλιο, ανάφθηκε η ακοίμητος κανδήλα του Ιερού Βήματος και στη συνέχεια, αφού ο Επίσκοπος θυμίασε το Θυσιαστήριο και όλο τον Ναό, άρχισε η Θεία Λειτουργία.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι ο Μητροπολίτης κ. Εφραίμ, εξηγούσε τα γενόμενα της τελετής, με γλώσσα κατανοητή και πολύ παραστατικά, εξηγώντας τους συμβολισμούς και δείχνοντας τα Αντιμήνσια, το Κατασάρκιο και την αφή της Κανδήλας, στον πιστό λαό και τους μαθητές του Γυμνασίου, που με ευλάβεια παρακολούθησαν την τελετή και τη Θεία Λειτουργία, βιώνοντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Στο τέλος της Θεία Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης καθιέρωσε τη νέα Εικόνα του Αγίου Λογγίνου του Εκατοντάρχου, που εορτάζει στις 16 Οκτωβρίου και τιμάται ιδιαιτέρως στο Ναό αυτό, και στη συνέχεια τέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Τιμοθέου Θανοπούλου, ο οποίος «έφυγε» για τη Βασιλεία των Ουρανών στις 16 Οκτωβρίου 2004, μιλώντας κατάλληλα για τον ακούραστο και φλογερό αυτό Ιεροκήρυκα.

Στο τέλος, όλος ο κόσμος έλαβε ως ευλογία ένα μικρό τεμάχιο υφάσματος, εμβαπτισμένο στην κηρομαστίχη, και από μία Εικόνα του Αγίου Λογγίνου.

πηγη romfea.gr

Σχετικές ειδήσεις