ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην Μονή Κιλκισίου

Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην Μονή Κιλκισίου

Εορτάστηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου στις 6 και 7 Μαϊου (η εορτή μεταφέρθηκε λόγω Πάσχα).

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων την παραμονή της εορτής ήταν ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στην Ν. Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης όπου οι εκατοντάδες ευλαβείς πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου το οποίο μεταφέρθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας με ευλογία του Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ.

Το ιερό λείψανο εκόμισε ο Αρχ. Επίτροπος Αγ. Αθανασίου και εφημέριος του ως άνω Ιερού Ναού πρωτ. π. Θεόδωρος Κερεστετζής και το παρέλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο οποίος και χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό με τη συμμετοχή Ιερέων της περιοχής και πιστών της ευρύτερης περιοχής.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία μπροστά από τον Ναό.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον περικαλλή ομώνυμο Ιερό Ναό Καμπάνη Κιλκίς, με τους πιστούς να κατακλύζουν τον Ναό του Αγίου και να απολαμβάνουν τις ιερές ψαλμωδίες από τον χορό του κ. Πάρη Γκούνα.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος διάβασε τα κόλλυβα του Αγίου και ευλόγησε το παραδοσιακό κουρμπάνι που διανεμήθηκε σε όλους τους πιστούς.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις ο Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στο πρότυπο του Αγίου Αθανασίου και στους μεγάλους του αγώνες για την Ορθοδοξία και την πίστη στον λυτρωτή Χριστό, στους διωγμούς και στις εξορίες που υπέστη για να προτρέψει τους πιστούς να ζουν μέσα στην Εκκλησία όχι με κοσμικό φρόνημα ή με συναισθηματική προσέγγιση αλλά με το φρόνημα και το θέλημα του Θεού.

Η Εκκλησία απέδωσε πολλές τιμές στον Άγιο Αθανάσιο, διότι αναδείχθηκε ο ηρωικότερος των Άγιων και ο αγιότερος των ηρώων και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι το χαιρετίζουν με μοναδικό τρόπο: «ως την μεγάλην της Εκκλησίας σάλπιγγα, των αρετών κανόνα, τον νουν τον περίβλεπτον, των Πατριαρχών την κρηπίδα, την οξυτάτην γλώσσαν, τον διαυγή οφθαλμόν, τον λαμπτήρα τον φαεινότατον, τον πέλεκυν τον κόπτοντα πάσα ύλην αιρέσεων και καταφλέγοντα τω πυρί τω του πνεύματος».

Σχετικές ειδήσεις