ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Διευκρινίσεις για θέματα ζωτικής σημασίας από τη Σύνοδο

Διευκρινίσεις για θέματα ζωτικής σημασίας από τη Σύνοδο

Καυτές είναι οι συνεντεύξεις τύπου στο Κολυμβάρι της Κρήτης κατά τη διάρκεια των οποίων προσπαθούν να διευκρινιστούν ζητήματα της Συνόδου που αφορούν θέματα ζωτικής σημασίας για την ορθόδοξη εκκλησία.

Μαρία Γιαχνάκη

Την ίδια ώρα στο λύσιμο προβλημάτων για την σωστή ενημέρωση έχει επιδοθεί η ομάδα των εκπροσώπων των εκκλησιών στις συνεντεύξεις τύπου που δίδονται στο κέντρο τύπου στο Κολυμβάρι προσπαθώντας παράλληλα να ενημερώσουν σωστά για τις εργασίες που γίνονται στη Σύνοδο προς αποφυγή παρανοήσεων.

Η σύνοδος εξετάζει θέματα που αφορούν την ζωή της εκκλησίας και του ποιμαντικού της έργου, γεγονός που βαραίνει και την ίδια αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι εκπρόσωποι τύπου τα αποτελέσματα αυτής. Λόγω μάλιστα της έντονης παραφιλολογίας ότι υπάρχει μια κατάσταση που υπαγορεύεται από ειδικές ομάδες αναγκάστηκαν οι εκπρόσωποι των εκκλησιών να προβούν σε δηλώσεις.

«Δεν υπάρχουν αμερικανοί πράκτορες πίσω από τα παρασκήνια» είπε χαρακτηριστικά ο πατήρ Ιωάννης Χρυσαυγής εκπρόσωπος του οικουμενικού Πατριαρχείου. Το κλίμα είναι ξεκάθαρο, ήρεμο και ανοικτό σε όλους και ειλικρινές. Δεν υπάρχει καμία διάθεση να αποκρυφτεί η αλήθεια για ότι συμβαίνει στη Σύνοδο» τόνισε με σκοπό να καθησυχάσει όλους όσους ανησυχούν για τα κείμενα και τις αποφάσεις της Συνόδου για τα παραδοσιακά θέματα της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Έγινε μάλιστα σαφές, ότι μια ομάδα εκπροσώπων εκκλησιών , επεξεργάστηκε τα κείμενα που συζητούν οι πατέρες αυτή την στιγμή, άρα έχουν γνώση για το τι συζητούν. Τα κείμενα που συζητούνται μάλιστα έχουν δημοσιοποιηθεί για να τα γνωρίζει ο κόσμος.

Διευκρινήσεις ζητήθηκαν και για την δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος σε χθεσινή του δήλωση είπε ότι οι Μητροπόλεις των Νέων χωρών θα παραμείνουν στο Πατριαρχείο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στην εκκλησία της Ελλάδος. Άλλωστε ανακοινώσεις υπήρξαν αμέσως και από τις δύο εκκλησίες, οι οποίες φαίνεται να είναι στο ίδιο μήκος κύματος .Η εκκλησία της Ελλάδος μάλιστα τόνισε πολύ έντονα την φράση του Πατριάρχη ότι δεν πρόκειται να εγείρει θέμα ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.

Στα σχόλια που προκάλεσαν οι δηλώσεις αυτές αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου της εκκλησίας της Ελλάδος και για να διαλύσει τα σύννεφα είπε: «Τόσο το ανακοινωθέν της εκκλησίας της Ελλάδος όσο και του οικουμενικού πατριαρχείου ,έχουν το ίδιο πνεύμα, αν τώρα κάποιος τα διαβάσει κακόπιστα τότε θα βρει αντιφάσεις».

Ο εκπρόσωπος της εκκλησίας της Ελλάδος επιτέθηκε μάλιστα με τον τρόπο του σε αυτούς που θέλουν να καλλιεργούν κακή σχέση ανάμεσα στο οικουμενικό πατριαρχείο και στην εκκλησία της Ελλάδος.

Στη συνέχεια η πρωτοβουλία του οικουμενικού Πατριάρχη κ Βαρθολομαίου να αποστείλει εκ μέρους της Συνόδου μήνυμα συμπαράστασης στον Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο για τον πνιγμό 45 παιδιών στα βάθη της Ρωσίας τονίσθηκε ιδιαίτερα από τον κύριο Χρυσαυγή στους δημοσιογράφους.

Διευκρινίσεις ζητήθηκαν και για το θέμα της νηστείας για τις οποίες μίλησε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας λέγοντας ότι:

«Το κείμενο για τις νηστείες είναι προσυνοδικό με ελάχιστες τροποποιήσεις που συζητήσαμε και δεν αλλάξαμε. Προάγει τη σπουδαιότητα της νηστείας δεν την αλλάζει , δείχνει ευαισθησία ποιμαντική για να προσαρμόζει σε διάφορες περιπτώσεις τη νηστεία χωρίς να ξεφεύγει του πνεύματος της κανονικότητας».

Παράλληλα τέθηκε και ζήτημα για το αν τα κείμενα που επεξεργάζεται η Σύνοδος είναι καθαρά ζητήματα θεολογίας ή αν απασχολούν την επικαιρότητα και αν οι προκαθήμενοι έχουν βάλει στο τραπέζι το διωγμό κάτω από τον οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή. Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και πάλι ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας τονίζοντας:

«Είναι ζητήματα που προβληματίζουν τους προκαθημένους και υπάρχει ενδιαφέρον στη Σύνοδο όπως και το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιορδανία. Στο πρώτο κείμενο για την παρουσία της εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο έχουν συζητηθεί θέματα σαν αυτά. Όμως και η Αφρική αντιμετωπίζει προβλήματα όχι μόνο η Μέση Ανατολή.

Αιμορραγούν και οι άνθρωποι στην Αφρική από τους εμφύλιους πολέμους, από την πείνα. Η εκκλησία δεν περιορίζεται μόνο στους Προκαθήμενους αλλά και στους επισκόπους , ιερείς που έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν για τον κόσμο που κατοικεί στις περιοχές αυτές. Το κείμενο αυτό αποτελεί οδοδείκτη για την δραστηριότητα των εκκλησιών στον έξω κόσμο» συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Νιγηρίας».

Σχετικές ειδήσεις