ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τουρκία: Μοναδική κρύπτη ανακαλύφθηκε σε γεωργιανή εκκλησία

Τουρκία: Μοναδική κρύπτη ανακαλύφθηκε σε γεωργιανή εκκλησία

Στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του κυρίως ναού του γεωργιανού μοναστηριακού συγκροτήματος Ishkhani, που παραχωρήθηκε στην Τουρκία, οι ειδικοί του Ερευνητικου΄Κέντρου της Τιφλίδας ανακάλυψαν έναν μοναδικό ενταφιασμό.

Σύμφωνα με το μέλος του "Ερευνητικού Κέντρου" Levan Tsikarishvili, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αριστοκρατίας είναι θαμμένος στον τάφο.

"Είναι δύσκολο να μεταφέρω τα συναισθήματα μου όταν, έχοντας παρεισφρήσει στο στενό, εξαιρετικά σκοτεινό σημείο της κρύπτης, άναψα το φανάρι μου και έγινα ο πρώτος μάρτυρας αυτού του μοναδικού ανοίγματος. Οι εκτεταμένες επιγραφές μαρτυρούν ότι αυτή η κρύπτη ανήκει σε κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κοσμικής αριστοκρατίας ή κληρικό, ενδεχομένως ακόμη και έναν αυτοκράτορα ή επίσκοπο. Η ημερομηνία κατασκευής του τάφου ενδείκνυται εως το 1009. Αυτές οι κρύπτες με τόσο πλούσιο παλαιογραφικό υλικό είναι σπανιότατες και αντιπροσωπεύουν μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία, "είπε ο Tsikarishvili.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κρύπτη ανήκει ίσως στο βασιλιά Gurgen, πατέρας του Bagrat ΙΙΙ, ιδρυτή του διάσημου ναού Kutaisi, ένα σύμβολο της ενότητας και της δύναμης της Γεωργίας, όπως διαβάζουμε στο www.vimaorthodoxias.gr

Σχετικές ειδήσεις