ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερώνυμος: «Άλλο να ζητάς εξουσία και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός»

Ιερώνυμος: «Άλλο να ζητάς εξουσία και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός»

Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογίας του ΑΠΘ αναγορεύτηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η τελετή αναγορεύσεως πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΑΠθ, παρουσία Υπουργών, Βουλευτών, Πανεπιστημιακών, Καθηγητών, του Περιφερειάρχη, των Αρχών του Στρατού και της Αστυνομίας, καθώς και του προσωπικού της Σχολής και πλήθος κόσμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος μάλιστα στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας αρνήθηκε ότι ανακατεύεται σε θέματα που δεν είναι της αποστολής του και ότι επιζητά εξουσία.

Με την αφιέρωση της τιμής, που του έγινε, στους εθελοντές της Εκκλησίας «σε αυτούς που δεν περιμένουν τίποτα, αλλά δίνουν τον εαυτό τους σε έναν αγώνα δύσκολο», ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος Β΄ αποδέχθηκε απόψε, στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσης. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι ένα αποτέλεσμα μία συνέχειας, μίας πορείας και στον αγώνα να πάμε στην απέναντι όχθη στρέφω τη σκέψη μου στους εθελοντές», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ένας κόσμος δυνατός» και ότι μόνο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών 900 πρόσωπα μαγειρεύουν χιλιάδες μερίδες φαγητού για τα συσσίτια. «Σ’ αυτούς ανήκει ο έπαινος, σ’ αυτούς ανήκει η τιμή, εμείς χρησιμοποιούμεθα μετά τη χάρη του Θεού να διακονούμε, να βοηθάμε, ίσως να συντονίζουμε. Αυτούς τους ανθρώπους θα ήθελα να τιμήσουμε σήμερα μέσα από την εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό μου».

«Άλλο να ζητάς εξουσία και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός»

Ο Ιερώνυμος χαρακτήρισε επίσης «κακά σημάδια πονηρίας τη διαστρέβλωση, μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν, των πραγμάτων της Εκκλησίας», συμπληρώνοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο, αλλά συνεχίζουμε αυτό που μας είπε ο Κύριος».

Αναφερόμενος δε στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Εξανιστάμεθα όταν ακούμε ότι πέρα από το έργο μας ανακατευόμαστε στα αλλότρια ή ότι ζητάμε δήθεν εξουσία. Φυσιολογικά δε είναι δυνατό να το κάνουμε αυτό, όταν δεν είναι μας έχει δοθεί τέτοια επιλογής ζωής μέσα στην αποστολή μας».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «άλλο πράγμα είναι να ζητάς εξουσία, αυτή που δεν επιτρέπεται και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός, που οδηγεί τους ανθρώπους και να μην έχεις λόγο για τις επιλογές, να μην έχεις λόγο για τις καταχρήσεις, να μην έχεις λόγο για την αλαζονεία την υπερφίαλη».

«Πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά: Άλλο η διακονία, άλλο η παιδεία, άλλο η εξουσία και άλλο η γνήσια και ειλικρινής παρατήρηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πριν από την έναρξη της τελετής εψάλλησαν ύμνοι από τον Βυζαντινό Χορό της Θεολογικής Σχολής "Οι Τρείς Ιεράρχες".

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ανέγνωσε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μεταξύ άλλων συνεχάρη τον τιμώμενο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την τιμή της αναγόρευσης η οποία αποτελεί επιβράβευση της μακράς αναγνωρισμένης προσφοράς του.

Την έναρξη κήρυξε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητής Μιλτιάδης Δ. Κωνσταντίνου, ο οποίος στην αρχή του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μακαριωτάτου, τονίζοντας ότι "ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρασύρθηκε ποτέ από τις σειρήνες του λαϊκισμού."

Επίσης ο κ. Κωνταντίνου υπογράμμισε πως ο Αρχιεπίσκοπος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού, από τον οποιοδήποτε θεσμό της χώρας, όπως διαβάζουμε στο romfea.gr.

"Οι θεολογικές σχολές μπορούν να συζητούν και να αναζητούν λύσεις σε θέματα που η Ιεραρχία αδυνατεί να συζητήσει, καθώς ως Ακαδημαϊκά Ιδρύματα δεν ασκούν διοίκηση και τα Μέλη του παραμένουν στην πλειονότητα προσηλωμένα στην επίτευξη των στόχων της Εκκλησίας ακόμα και όταν δέχονται άδικες επιθέσεις από φονταμενταλιστικούς κύκλους, που δυστυχώς απειλούν να αλώσουν ένα μικρό ευτυχώς κομμάτι της Ιεραρχίας της Εκκλησίας" τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης κ. Κωνταντίνου.

Σχετικές ειδήσεις