ΕΘΝΙΚΑ

Το ΥΠΕΞ για Ιράν-ΠΓΔΜ-Κυπριακό

Το ΥΠΕΞ για Ιράν-ΠΓΔΜ-Κυπριακό

Εναλλακτικές πηγές προμήθειας πετρελαίου διερευνά η Ελλάδα, εξαιτίας του εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν που κήρυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δήλωσε πως η Ελλάδα είχε εκφράσει ανησυχίες για το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση διασφάλισε το δικαίωμα συνέχισης της εκτέλεσης των ήδη υπογραφέντων συμβολαίων με τη χώρα αυτή κατά τους ερχόμενους πεντέμισι μήνες, αλλά και την ύπαρξη ρητρών για την περίπτωση που θα υπάρξουν προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα να αυξηθεί, εξαιτίας αυτού του μέτρου, η πιθανότητα νέας και πολύ μεγαλύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την εξεύρεση λύσης δια της διπλωματικής οδού, με συνεργασία και χωρίς εντάσεις, και στηρίζει τόσο τις διαπραγματεύσεις των έξι με το Ιράν όσο και τον ρόλο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απογοητευτική την έλλειψη προόδου, αποδίδοντας την ευθύνη στη μη ανταπόκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς στα συμφωνηθέντα.

Τέλος, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜσημείωσε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στις συνομιλίες για το όνομα, δεν έχει βρει όμως δυστυχώς ανταπόκριση μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι σημειώνεται όξυνση δηλώσεων και ενεργειών που επιβαρύνουν το κλίμα, ενώ δεν καταδικάστηκε το πρόσφατο κάψιμο της ελληνικής σημαίας.